ανακαινιση

Βιοκλιματικά Σπίτια

Table of Contents

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τα βιοκλιματικά σπίτια; Αυτό το άρθρο θα καλύψει όλες σου τις προσδοκίες.

Βιοκλιματικά Σπίτια

Ποια σπίτια ονομάζουμε “Βιοκλιματικά” ;

Τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται το τοπικό κλίμα για να διατηρούν τους ενοίκους άνετους με ελάχιστη χρήση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Ο όρος “βιοκλιματικό” μπορεί να αναφέρεται, είτε σε παθητικές, είτε σε ενεργητικές στρατηγικές. 

Ο παθητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός εκμεταλλεύεται τους φυσικούς κλιματικούς πόρους, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η βροχή, για τη διατήρηση άνετων εσωτερικών θερμοκρασιών. 

Ο ενεργητικός βιοκλιματικός σχεδιασμός χρησιμοποιεί μηχανικά συστήματα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του αερισμού. 

Και οι δύο προσεγγίσεις αποσκοπούν στη μείωση της ανάγκης για τεχνητή θέρμανση και ψύξη, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της ενεργειακής χρήσης ενός κτηρίου.

Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο για ένα βιοκλιματικό σπίτι, καθώς ο κατάλληλος σχεδιασμός ποικίλλει ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία κατασκευάζεται. Ωστόσο, το βιοκλιματικό σπίτι μπορεί να είναι ένα από τα πιο κατάλληλα πρότυπα, καθώς έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τους ενοίκους άνετους σε ζεστά, υγρά κλίματα. 

Τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν συνήθως παχιά τοιχώματα και οροφές για να ελαχιστοποιούν την αύξηση της θερμότητας από τον ήλιο και συχνά είναι εξοπλισμένα με συσκευές σκίασης, όπως περσίδες, για να μειώνουν περαιτέρω την αύξηση της ηλιακής θερμότητας. Πολλές βιοκλιματικές κατοικίες χρησιμοποιούν επίσης στρατηγικές φυσικού αερισμού, όπως ο διασταυρούμενος αερισμός, για να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να μειώσουν την ανάγκη για τεχνητή ψύξη.

Σε ψυχρότερα κλίματα, οι στρατηγικές βιοκλιματικού σχεδιασμού επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας το χειμώνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης μόνωσης και άλλων μέτρων για τη μείωση της θερμογέφυρας (της μεταφοράς θερμότητας μέσω των δομικών υλικών). Τα παράθυρα είναι μια άλλη σημαντική πτυχή του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς μπορούν να αντιπροσωπεύουν σημαντική πηγή απώλειας θερμότητας το χειμώνα. 

Στα θερμά κλίματα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της αύξησης της θερμότητας το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση συσκευών σκίασης, όπως τέντες και δέντρα, και με τον προσανατολισμό του σπιτιού ώστε να εκμεταλλεύεται τις επικρατούσες αύρες. Τα παράθυρα αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα στα θερμά κλίματα, καθώς μπορούν να εισάγουν σημαντική ποσότητα θερμότητας εάν δεν σκιάζονται σωστά.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που υπεισέρχονται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, όπως ο προσανατολισμός του σπιτιού, ο τύπος των υλικών κατασκευής που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος με τον οποίο αερίζεται το σπίτι. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα άνετο και ενεργειακά αποδοτικό σπίτι που κάνει το την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κλίματος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται το κλίμα για να διατηρούν μια άνετη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς την ανάγκη τεχνητής θέρμανσης ή ψύξης. Συνήθως είναι χτισμένα με χοντρούς τοίχους και μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στον ήλιο και είναι καλά μονωμένα για να κρατούν τη θερμότητα μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι. Τα περισσότερα βιοκλιματικά σπίτια διαθέτουν επίσης πράσινη οροφή, η οποία βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού, απορροφώντας και αντανακλώντας τη θερμότητα του ήλιου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των “Βιοκλιματικών Σπιτιών” ;

1.Τα βιοκλιματικά σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται το κλίμα, χρησιμοποιώντας παθητική ηλιακή ενέργεια, πράσινες στέγες και άλλες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο άνετο σπίτι που είναι πιο εύκολο και λιγότερο δαπανηρό στη θέρμανση και ψύξη.

2.Χρησιμοποιώντας το φυσικό φως, το βιοκλιματικό σπίτι παρέχει υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και οπτικής άνεσης, ενώ παράλληλα μειώνει τον θόρυβο όλο το χρόνο.

3.Επιπλέον, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σπιτιού.

4.Με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ο βιοκλιματικός τύπος κτηρίου είναι πολύ πιο αποδοτικός και σέβεται το κλίμα της περιοχής.

5.Χρησιμοποιώντας φυσικό αερισμό και υλικά με χαμηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), τα βιοκλιματικά σπίτια μπορούν να παρέχουν ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον.

6.Βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας προσθέτοντας περισσότερο φως και ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στο χώρο σας.

7.Τα βιοκλιματικά κτήρια είναι καλά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ανθρώπους.

8.Τέλος, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός μπορεί να κάνει ένα σπίτι πιο ελκυστικό και πολύτιμο. Η χρήση πράσινων τεχνολογιών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και τα σπίτια που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται το κλίμα είναι συχνά.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες