ανακαινιση

Βάψιμο

Το βάψιμο σπιτιού εσωτερικά και εξωτερικά είναι ίσως από τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε και να ανανεωθεί ο χώρος άμεσα χωρίς πολλά έξοδα. Στην EasyReno αναλαμβάνουμε το βάψιμο του σπιτιού σας με τη σωστή επιλογή χρωμάτων για τους τοίχους σας και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το πιο σημαντικό στο βάψιμο του σπιτιού είναι να είναι προσεγμένο και με προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να σας δώσει ένα όμορφο περιβάλλον στους χώρους του σπιτιού και να χαίρεστε να βρίσκεστε μέσα σ’αυτό.

άνθρωπος ζωγραφική στη σκάλα

Μην αναβάλλετε το βάψιμο του σπιτιού σας

Πολλές φορές το βάψιμο ενός μόνο δωματίου αρκεί για να αλλάξει όλη η ψυχολογία μας και να βελτιώσει τη διάθεση μας σημαντικά. Άλλωστε, η επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία μας είναι αποδεδειγμένη και μία ανανέωση στα χρώματα των δωματίων του σπιτιού σας σίγουρα θα σας ανανεώσει.

Βέβαια το βάψιμο σπιτιού δεν το κάνουμε μόνο για το αισθητικό του αποτέλεσμα αλλά και για να συντηρήσουμε το σπίτι σε καλή κατάσταση. Αν οι τοίχοι ξεφλουδίζουν ή έχουν ξεθωριάσει, έχουν εμφανίσει μούχλες και υγρασίες και γενικότερα σημάδια φθοράς, τότε επιβάλλετε να βάψετε το σπίτι άμεσα. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημεία φθοράς, καλό είναι να μην αφήνετε το σπίτι άβαφτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΒΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΟΥ=ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Είναι η βασική αρχή και κεντρική ιδέα στις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε για το σπίτι σας. Ιδανικά, μία ολική ή μερική ανακαίνιση θα ανανέωνε το σπίτι σας 100%. Ωστόσο, αφουγκραζόμαστε τις συνθήκες τριγύρω μας και καταλαβαίνουμε ότι η ανακαίνιση δεν είναι για όλους εφικτή για πολλούς λόγους (χρόνος, χρήμα, άδειες κτλ). Γ

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την πιο απλή πρακτική, δηλαδή το βάψιμο του σπιτιού, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό. Ήρθε η ώρα για να βάλετε χρώμα στη ζωή σας, να αλλάξετε τη διάθεση σας και να αυξήσετε την αντοχή και τη διάρκεια του σπιτιού σας.

Στην EasyReno μπορούμε να αναλάβουμε το βάψιμο του σπιτιού σας με επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές, σωστή επιλογή χρωμάτων, κατάλληλες τεχνικές, εύκολα και γρήγορα.

Πως να κάνω τη σωστή επιλογή χρωμάτων;

Για πολλούς ανθρώπους, το βάψιμο σπιτιού τους φαίνεται δύσκολο και κουραστικό όχι επειδή πρόκειται να το βάψουν οι ίδιοι αλλά επειδή δυσκολεύονται να διαλέξουν χρώμα. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και οι αποχρώσεις είναι πολλές φορές τόσο κοντινές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να τις διαχωρίσεις.

Οι επαγγελματίες μας στην EasyReno σας δίνουν μερικές συμβουλές για να γίνει το βάψιμο του σπιτιού σας λίγο πιο εύκολο αλλά κυρίως, πολύ πιο ευχάριστο.

#1 Σκεφτειτε το φωτισμο του χωρου σας

Πως φωτίζεται το σπίτι σας ή ο χώρος που θέλετε να βάψετε; Έχει φυσικό φωτισμό και αν ναι, με τι προσανατολισμό; Έχει φωτιστικά και λάμπες; Αν ναι, είναι λάμπες αλογόνου ή φθορισμού; Μήπως έχετε σποτάκια ή/και κρυφό φωτισμό;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις επηρεάζουν την επιλογή χρώματος διότι ένα χρώμα δείχνει διαφορετικά ανάλογα με το φωτισμό του δωματίου. Μπορείτε να δείτε πως θα φαίνεται το χρώμα που διαλέξατε με ένα απλό τρικ: Βάφουμε μία μικρή επιφάνεια του τοίχου, ή ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι και το κολλάμε στον τοίχο και παρατηρούμε κάποιες μέρες πως αντανακλάται το χρώμα στο συγκεκριμένο τοίχο. Μπορεί να φαίνεται πιο σκούρο απ’ότι δείχνει στο χρωματολόγιο και να χρειάζεται μία πιο ανοιχτή απόχρωση για τον τοίχο σας ή το αντίθετο.

#2 Σκεφτειτε το πατωμα του δωματιου

Είναι συχνό λάθος να μην υπολογίζουμε το πάτωμα στην απόφαση μας για χρώμα. Ωστόσο επιβάλλεται διότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας και καθορίζει σημαντικά την επιλογή χρώματος. Είναι το πάτωμα ξύλινο ή πλακάκι; Βάζετε χρωματιστά χαλιά ή μονόχρωμα; Σκούρα ή ανοιχτόχρωμα;

Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιλογή χρώματος για τους τοίχους σας ώστε να πετύχετε ένα ταιριαστό αποτέλεσμα.

#3 σκεφτειτε τι επιπλα και αντικειμενα εχετε στο χωρο

Αν τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο δωμάτιο είναι ιδιαίτερα ή πιάνουν τον περισσότερο χώρο του δωματίου, η επιλογή χρώματος επηρεάζεται αντίστοιχα. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να βάψουμε ένα τοίχο σε πολύ έντονο χρώμα π.χ. κόκκινο αν η περισσότερη επιφάνεια του τοίχου καλύπτεται από μεγάλα έπιπλα.

Ακόμα, σκεφτείτε τα διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι. Μπορεί να έχετε ένα μεγάλο πίνακα που θέλετε να βάλετε σε περίοπτη θέση. Θα πρέπει ο τοίχος που θα τον φιλοξενήσει να βαφτεί σε ένα χρώμα είτε ουδέτερο είτε ταιριαστό με τον πίνακα.

#4 ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΨΕΤΕ

Τα δωμάτια του σπιτιού προορίζονται για συγκεκριμένες χρήσεις π.χ. το υπνοδωμάτιο για ξεκούραση και χαλάρωση, το γραφείο για μελέτη και δουλειά, η κουζίνα για δημιουργία και καθημερινή χρήση, το σαλόνι και η τραπεζαρία για πιο ενεργητικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους.

Φροντίζουμε ώστε τα χρώματα που θα επιλέξουμε να είναι ταιριαστά με τη χρήση των χώρων του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ ελκυστική η ιδέα ενός μεγάλου κόκκινου τοίχου στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας αλλά το πιο πιθανό είναι να το βαρεθείτε αρκετά σύντομα και άρα, να πρέπει να γίνει βάψιμο από την αρχή που πιθανώς να χρειαστεί και πολλά χέρια για να καλυφθεί.

#5 ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ

Όταν πρόκειται για το βάψιμο του σπιτιού σκεφτόμαστε όλους του χώρους και την αισθητική που θέλουμε να προβάλλουν. Αν γενικώς το σπίτι μας χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές και μοντέρνο στυλ, η επιλογή χρωμάτων κατευθύνεται ανάλογα.

Αν το σπίτι σας θυμίζει περισσότερο εξοχικό παρά διαμέρισμα, ακόμα και αν είναι στο κέντρο της Αθήνας, το χρώμα που θα διαλέξετε πρέπει να αντανακλά αυτήν ακριβώς την αίσθηση του σπιτιού.

Το ίδιο σκεφτόμαστε και για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο που θα πρέπει να αντανακλά την συνολική αισθητική του σπιτιού και να μη δημιουργεί τεράστιες αντιθέσεις.

Στην EasyReno σας βοηθάμε να επιλέξετε χρώματα που να ταιριάζουν στο χώρο σας και στο στυλ του σπιτιού λαμβάνοντας υπόψη τις δικιές σας ανάγκες και ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την ομαλή χρωματική μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο και έχουμε ένα αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Βασικά tips για το βάψιμο σπιτιού

Το βάψιμο σπιτιού εσωτερικά είναι ίσως από τις πιο δημοφιλείς εργασίες που αποφασίζετε να κάνετε μόνοι σας και όχι αδίκως. Πέρα από την κούραση που αναμφίβολα δημιουργείται, υπάρχει μία δημιουργική νότα στο βάψιμο σπιτιού και οι περισσότεροι το χαίρονται περισσότερο από άλλες εργασίες.

Γι’αυτό και οι επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές στην EasyReno σας δίνουν ένα μικρό οδηγό βαψίματος στο εσωτερικό του σπιτιού έτσι ώστε να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα και ομοιόμορφες επιφάνειες στους τοίχους.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ν.1: ΠΡΩΤΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΜΕ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ

Δεν ξεκινάμε το βάψιμο σπιτιού εσωτερικά αν δεν βεβαιωθούμε ότι όλες οι επιφάνειες που θέλουμε να βάψουμε είναι λείες. Η προετοιμασία των επιφανειών είναι από τα πιο σημαντικά βήματα πριν το βάψιμο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ν.2: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΣΤΑΡΙ

Συνήθως οι περισσότεροι ενθουσιάζομαστε με το βάψιμο σπιτιού εσωτερικά που αρπάζουμε το χρώμα και το πινέλο και ξεκινάμε να βάφουμε. Απογοητευόμαστε όμως όταν δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε γιατί το χρώμα δεν έκατσε καλά, άφησε νερά ή εν τέλει δεν ήταν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα λύνονται με το αστάρι το οποίο είναι εξίσου βασικό στην προετοιμασία των επιφανειών που θέλετε να βάψετε. Περνώντας πριν το βάψιμο ένα χέρι αστάρι (πολλές φορές το γκρι αστάρι προτείνεται έναντι του λευκού γιατί ζωντανεύει το χρώμα που θα μπει από πάνω), διασφαλίζουμε την ομοιόμορφη εφαρμογή του χρώματος που επιλέξαμε για τον τοίχο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ν.3: ΜΕΡΙΜΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Κανείς δεν θέλει να καθαρίζει και να τρίβει πατώματα μετά από μία κουραστική μέρα βαψίματος γι’αυτό πάρτε τα μέτρα σας. Φροντίστε να περάσετε χαρτοταινίες στα σοβατεπί και περιμετρικά σε όποια άλλη επιφάνεια δεν θέλετε να βάψετε π.χ. κουφώματα, διακόπτες. Πιέστε τη χαρτοταινία με τη σπάτουλα του στόκου για καλύτερη εφαρμογή.

Καλύψτε όποια άλλη επιφάνεια δεν θέλετε να βάψετε π.χ. πάτωμα και τα έπιπλα που μπορεί να είναι ακόμα στο δωμάτιο χρησιμοποιώντας πλαστικό που βρίσκετε στο εμπόριο ή παλιά σεντόνια ή εφημερίδες. Καλύψτε όσο περισσότερο χώρο μπορείτε.

Έχετε δίπλα σας ένα λεκανάκι με νερό, πανάκι και χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τις πιτσιλιές αμέσως μόλις γίνουν για να μη στεγνώσουν και χρειάζονται ξύσιμο.

Με τα μέτρα αυτά μπορείτε να δείτε άμεσα το αποτέλεσμα του βαψίματος στα δωμάτια ενώ ο χρόνος για καθάρισμα μειώνεται σημαντικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ν.4: ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΝΕΛΑ ΜΑΣ

Το καλό πινέλο και το καλό ρολό κάνουν όλη τη διαφορά στην εφαρμογή του χρώματος στον τοίχο.

Σκεφτείτε το απλά: αν πρόκειται να βάψετε ένα τοίχο και χρειάζεται ρολό, τι αποτέλεσμα θα έχετε αν κάνετε την εφαρμογή του χρώματος με ένα ρολό γαργιασμένο και σκληρό σε αντίθεση με ένα ρολό ομαλό και ομοιόμορφο;

Καθαρίζουμε κάθε πινέλο και ρολό που χρησιμοποιούμε μετά το πέρας του βαψίματος και αποθηκεύουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά. Αν ξέρουμε ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο πινέλο ή ρολό την επόμενη μέρα μπορούμε χωρίς να το ξεπλύνουμε να το κλείσουμε σε μία σακούλα ή σε μία μεμβράνη για να μη στεγνώσει και κοκαλώσει.

Συχνές Ερωτήσεις για το βάψιμο σπιτιού

Για το βάψιμο σπιτιού έχουμε στη διάθεση μας διάφορους τύπους χρωμάτων και επιλέγουμε ανάλογα με τις επιφάνειες που πρέπει να βάψουμε αλλά και το κόστος των χρωμάτων. Συγκεκριμένα, ο πιο δημοφιλής τύπος χρώματος είναι το πλαστικό χρώμα που έχει υψηλή καλυπτικότητα και ευκολία στην εφαρμογή. Πολλές φορές δύο χέρια είναι αρκετά για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Τα οικολογικά χρώματα είναι άοσμα, μη τοξικά και υποαλλεργικά και είναι η κατάλληλη επιλογή για παιδικό δωμάτιο. Αναμενόμενο είναι το κόστος τους να αυξάνεται αλλά αξίζει τον κόπο. Παρόμοια αυξημένου κόστους είναι και τα σατινέ χρώματα που έχουν βελούδινη όψη και αντανακλούν το φως μοναδικά. Έχουν μεγάλη αντοχή σε λεκέδες και καθαρίζουν με ένα πανάκι.

Αν ο χώρος που έχουμε για βάψιμο είναι αποθήκη, πατάρι, λεβητοστάσιο κτλ μπορούμε να αναζητήσουμε υδροχρώματα τα οποία είναι αρκετά πιο φτηνά με χαμηλή όμως αντοχή.

Από τα πιο συχνά προβλήματα είναι ο υπολογισμός της ποσότητας του χρώματος που χρειάζεται για την επιφάνεια που έχουμε να βάψουμε. Το μεγαλύτερο παράπονο που ακούμε έχει να κάνει με την ποσότητα που αγοράστηκε και τελικά δεν έφτασε ή περίσσεψε πολύ.

Υπολογίζουμε τη συνολική επιφάνεια που πρόκειται να βάψουμε, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα. Αφαιρούμε τα αντίστοιχα μέτρα από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Υπολογίζουμε πόσα χέρια θα χρειαστούμε για το βάψιμο των τοίχων. Με σωστή προετοιμασία συνήθως 2 είναι αρκετά αλλά κάποια χρώματα απαιτούν παραπάνω για να δείξουν καλύτερα. Πολλαπλασιάζουμε τα χέρια βαψίματος με τα συνολικά μέτρα.

Επιλέγουμε το χρώμα των τοίχων και βλέπουμε τη συσκευασία του στην οποία αναγράφεται ο αριθμός των μέτρων ανά λίτρο. Διαιρούμε αυτόν τον αριθμό με τα συνολικά μέτρα των επιφανειών που θέλουμε να καλύψουμε.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να έχετε αρκετά περισσότερα πράγματα εκτός από πινέλο και ρολό. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειάζεστε διάφορα μεγέθη σε ρολά και πινέλα ανάλογα με τις επιφάνειες που πρέπει να καλύψετε. Οι γωνίες γίνονται καλύτερα με το πινέλο αλλά το ρολό καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια σε ένα δωμάτιο εύκολα και γρήγορα.

Χρήσιμο είναι και το σκαφάκι για τα χρώματα έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα χρώματος που παίρνετε με το πινέλο ή το ρολό κάθε φορά.

Ακόμα, θα σας χρειαστεί σκάλα, τηλεσκοπικό κοντάρι για το ρολό (ειδικά για ταβάνια), λάμα ανάδευσης ή κάποιο κομμάτι ξύλου για να ανακατέψετε τη μπογιά και ένα λεκανάκι με νερό και σαπούνι.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε τις χαρτοταινίες για να καλύψουμε τα σοβατεπί και τους διακόπτες καθώς και πλαστικά για να καλύψουμε κουφώματα, πατώματα και έπιπλα.

Βάψιμο σπιτιού εύκολα και γρήγορα με την EasyReno

Οι επαγγελματίες της EasyReno είναι εδώ για το εσωτερικό και εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού σας. Εμπιστευτείτε μας τις ιδέες σας και ελάτε να διαλέξουμε χρώματα και να ανανεώσουμε το σπίτι σας.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες