ανακαινιση

10 Λάθη Διακόσμησης Σπιτιού (Α’ Μέρος)

Table of Contents

Θες να μάθεις τα πιο συνηθισμένα λάθη διακόσμησης; Στην Easy Reno έχουμε τη λύση. Σε αυτό το άρθρο θα τα εξετάσουμε όλα με τη σειρά.

Λάθη Διακόσμησης

Τα Πρώτα 10 Λάθη Διακόσμησης Που Κάνουμε

Αυτό που ονομάζουμε «διακόσμηση»,  θεωρείται από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς όταν μπαίνει στο φρεσκοανακαινισμένο σπίτι του. Πρόκειται για την εικόνα του προσωπικού μας χώρου και την εντύπωση που δίνει σε κάποιον. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει την τέλεια δομική ανακαίνιση, αλλά αν αδιαφορήσουμε για τις λεπτομέρειες που αφορούν στο «ντύσιμο» του σπιτιού, θα εμφανιστούν πολλά λάθη διακόσμησης. Ας αφήσουμε ότι μπορεί να μην είναι και λειτουργικό.

 Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πάντα, οπότε επιβάλλεται να ενημερωθούμε από όπου μπορούμε. Συχνά δίνουμε έμφαση στα συναισθήματά μας, στα βιώματά μας, στα απωθημένα μας, χωρίς να υπολογίσουμε την πιθανότητα λαθών στη διακόσμηση. Προσοχή λοιπόν! Εννοείται πως δεν πρέπει να αγχωθούμε, γιατί το άγχος οδηγεί σε βιασύνη και λάθη. 

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές -όχι όλες- σχετικές με τα λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας.

1. Ο καναπές δεν πρέπει να ακουμπάει στον τοίχο του καθιστικού, διότι αυτό κάνει το εν λόγω δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, αυτό παρουσιάζει πιο χονδροειδή χαρακτηριστικά και δεν κάνει τον χώρο να αισθάνεται οικείος. Για τους λόγους αυτούς, θα προσπαθήσουμε να τον απομακρύνουμε από τον τοίχο, έστω και κατά λίγα εκατοστά.

2.   Πρέπει να τακτοποιούμε προσεκτικά τα έπιπλά μας, ώστε να φαίνονται σκόπιμα και να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο ανοιχτό και φιλόξενο χώρο.

3. Όταν πρόκειται για διακοσμητικά μαξιλάρια, το κλειδί είναι το μέτρο. Τα πολλά ή τα λίγα, θα χαλάσουν όλη την αίσθηση ενός δωματίου. Το ύφασμα και το χρώμα του μαξιλαριού πρέπει να συμπληρώνει τον καναπέ ή την πολυθρόνα στην οποία ακουμπάει. Και μην ξεχνάτε το μέγεθος! Οι μικρότεροι καναπέδες χρειάζονται μικρά μαξιλάρια, ενώ οι μεγαλύτεροι χρειάζονται μεγάλα που να ταιριάζουν με τον μικρότερο καναπέ σε ύφασμα και χρώμα.

4. Οι λανθασμένα κρεμασμένες κουρτίνες μπορούν να κάνουν ένα σαλόνι να φαίνεται μικρότερο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι είναι αρκετά ψηλές και ότι έχουν έντονο χρώμα. Οι απόψεις των διακοσμητών διίστανται σχετικά με το αν το κάτω μέρος των κουρτινών πρέπει να αγγίζει το πάτωμα. Γενικά, φαίνεται καλύτερα αν δεν το κάνουν.

Αν θέλετε οι κουρτίνες σας να έχουν μια ανάλαφρη, χαλαρή αίσθηση, φροντίστε να ακουμπάνε ελαφρά στο πάτωμα – αλλά όχι πολύ. Οι μακριές κουρτίνες που μόλις αγγίζουν το πάτωμα, μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση πολυτέλειας ή επισημότητας, ειδικά αν τις συνδυάσετε με το κατάλληλο ύφασμα, όπως το λινό. Ένα άλλο πλεονέκτημα για τις κουρτίνες που σκουπίζουν το δάπεδο: Φαίνονται υπέροχα σε πολλά διαφορετικά δωμάτια. Κανένα άλλο προϊόν δεν έχει τόση δύναμη να διαμορφώσει το χώρο όσο οι κουρτίνες.

διακόσμηση σπιτιού

5. Ανακυκλώνοντας τον παλιό πλαστικό διανομέα σαπουνιού και αντικαθιστώντας τον με έναν πιο ελκυστικό κεραμικό ή γυάλινο, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας να δείχνει πιο τακτοποιημένο και καθαρό. Επιπλέον, η διατήρηση φρέσκων πετσετών χεριών και προσώπου που μυρίζουν ευχάριστα, θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της συνολικής υγιεινής του μπάνιου σας, τόσο για εσάς, όσο και για τους επισκέπτες σας.

6. Τοποθετείτε πάντα την τηλεόρασή σας σε έναν κενό τοίχο για την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Δεν είναι μόνο βλαβερό να την τοποθετήσετε μπροστά ή κοντά σε παράθυρο, αλλά δεν θα μπορείτε να δείτε και την εικόνα. Η απόσταση μεταξύ της τηλεόρασής σας και επίπλων όπως οι καναπέδες πρέπει να εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης σας: πρέπει να είναι ίση με 3-5 φορές τις διαγώνιες διαστάσεις της. Έτσι, όταν αγοράζετε μια νέα τηλεόραση για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας, λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές!

7. Τα φυτά σε μικρές γλάστρες μπορούν να κάνουν το σαλόνι σας να φαίνεται στενό και ακατάστατο. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε μια μεγάλη γλάστρα με ένα φυτό, παρά πολλές μικρές γλάστρες. Με αυτόν τον τρόπο, το δωμάτιό σας θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο άνετο.

8. Διακόσμηση του σαλονιού με χαλιά. Ίσως χρησιμοποιούμε λάθος μέγεθος χαλί στη διακόσμηση του σαλονιού μας. Τα μικρά χαλιά φέρνουν ανισορροπία σε ένα δωμάτιο. Ένα μεγάλο χαλί εκτείνει οπτικά το χώρο και το εσωτερικό παίρνει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Το χαλί στο σαλόνι αποτελεί τον κατάλληλο τρόπο για να συνδυάσουμε τα έπιπλα και να δημιουργήσουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Όμως, αν δεν έχουμε βρει το σωστό μέγεθος ή το έχουμε τοποθετήσει λανθασμένα, τότε μπορεί το δωμάτιο να δείχνει “λάθος” ή και μικρότερο. Θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο χαλί για το σαλόνι σας και όχι ένα μικρότερο όπου να ακουμπάει μόνο το τραπεζάκι. Για το λόγο αυτό, φροντίστε ώστε τα έπιπλα του σαλονιού σας να πατάνε όλα πάνω στο χαλί, ή τουλάχιστον μέχρι το μέσον τους.

9. Βάλτε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο στο χώρο σας, ώστε να μην είναι γεμάτος με επιπλέον έπιπλα. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στη διακόσμηση είναι να τοποθετούν όλα τα έπιπλα στον τοίχο. Αν και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, η τοποθέτηση κάποιων επίπλων μακριά από τον τοίχο, θα δημιουργήσει έναν ζεστό κεντρικό χώρο και θα αποτρέψει το σπίτι σας να μοιάζει με αμφιθέατρο.

10. Υπάρχει μονάχα ένα φωτιστικό στο ταβάνι του σαλονιού σας. Ο εξαιρετικός φωτισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο φωτισμός επηρεάζει την διάθεση σας. Άρα  το καθιστικό σας δεν μπορεί να έχει μόνο έναν πολυέλαιο στο μεσαίο του τμήμα. Φτιάξτε το δικό σας σύστημα φωτισμού και να θυμάστε να επιλέγετε τις σωστές λάμπες για κάθε γωνιά του σαλονιού σας, καθώς οι διάφορες δραστηριότητες απαιτούν διαφορετικούς τύπους και επίπεδα φωτισμού.

Οι επιδαπέδιες λάμπες είναι μια δημοφιλής επιλογή στις μέρες μας, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν τη μοναδική πηγή φωτισμού σε ένα δωμάτιο. Σκεφτείτε πως, τόσο ο τεχνητός, όσο και ο φυσικός φωτισμός, θα επηρεάσουν το χώρο πριν τοποθετήσετε έπιπλα ή άλλα εμπόδια μπροστά από παράθυρα ή λάμπες. Μην τοποθετείτε μόνο φωτιστικά οροφής.

Αφενός, τα φωτιστικά οροφής είναι τα πιο εύκολα, εύχρηστα και πρακτικά φώτα μέσα στο σπίτι. Ακριβώς, όμως, επειδή είναι από πάνω μας, δημιουργούν σκιές, που καμιά φορά είναι δυσάρεστες. Ταυτόχρονα, δεν θα μας εξυπηρετήσουν σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, όπου θέλουμε ένα μικρό φως δίπλα μας, για να βλέπουμε. Τοποθετήστε, λοιπόν,  επιδαπέδια φωτιστικά ή πορτατίφ στο ύψος του ματιού, ώστε να εξυπηρετείστε σε οτιδήποτε κάνετε.

Λάθη Διακόσμησης Υπάρχουν Πολλά – Στην Easy Reno Έχουμε Τη Λύση

Κλείνοντας, δεν λησμονούμε ότι η διακόσμηση του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας μας διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην  ψυχολογική μας κατάσταση. Θα πρέπει, επομένως, να τηρήσουμε κάποιες βασικές αρχές, κάποιους κανόνες, κάποιες συμβουλές των ειδικών διακοσμητών εσωτερικού χώρου, ώστε το αποτέλεσμα να φανεί αντάξιο των προσδοκιών μας.

Εδώ σας αναφέραμε μόνο 10. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η συγκεκριμένη «διακόσμηση» αφορά πρωτίστως εμάς και τους οικείους μας. Οι «τρίτοι» και οι ιδέες τους έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το σπίτι μας το χαιρόμαστε πρώτα εμείς. Οι άλλοι έπονται. Ας δημιουργήσουμε, λοιπόν, ένα χώρο, τη «φωλιά» μας, με προσωπικό γούστο, που να καλύπτει κάθε ανάγκη και ενδιαφέρον μας, αδιαφορώντας για τη γνώμη των άλλων. Αν μπορούμε, βέβαια, καλό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες που προαναφέρθηκαν και που απηχούν απόψεις εξειδικευμένων Επαγγελματιών της Διακόσμησης.

 

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες