ανακαινιση

Αντλία Θερμότητας: Αποτελεί Καλή Επιλογή;

Table of Contents

Θέλετε να μάθετε εάν αξίζει να εγκαταστήσετε αντία θερμότητας στο σπίτι σας; Στην Easy Reno έχουμε τη λύση.

αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή που μεταφέρει θερμότητα από μια θέση σε μια άλλη. Χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό ενός κτιρίου προς το εξωτερικό ή από το έδαφος προς τον αέρα. Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα κλιματιστικό, ή πιο συγκεκριμένα μια αντλία θερμότητας αέρα-νερού, που συνδέεται με θερμαντικά σώματα μέσω κεντρικών σωλήνων. Αυτές οι αντλίες κυκλοφορούν, είτε ζεστό νερό για θέρμανση, είτε κρύο νερό για ψύξη ανάλογα με την εποχή.

Πως Λειτουργούν Οι Αντλίες Θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα ψυκτικό μέσο για την απορρόφηση θερμότητας από μια θέση και τη μεταφορά της σε μια άλλη. Το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί μέσω μιας σειράς σπειρών που βρίσκονται, τόσο στην πηγή θερμότητας, όσο και στην απαγωγή θερμότητας. Οι σπείρες στην πηγή θερμότητας χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση θερμότητας από τον περιβάλλοντα αέρα ή το έδαφος. Οι σπείρες στην απαγωγή θερμότητας χρησιμοποιούνται για να απελευθερώσουν τη θερμότητα στο αέρος ή εδάφους.

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται συχνά σε εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης. Σε μια εφαρμογή θέρμανσης, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα ή το έδαφος στο εσωτερικό του κτιρίου. Η θερμότητα αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε μια εφαρμογή ψύξης, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου στον εξωτερικό αέρα ή στο έδαφος. Η θερμότητα αυτή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Περιπτώσεις Χρήσης Αντλίας Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές αντίστροφα για τη μεταφορά θερμότητας από το ένα κτίριο στο άλλο. Στην εφαρμογή αυτή, η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από το θερμότερο κτίριο στο ψυχρότερο κτίριο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας μεταξύ δύο κτιρίων ή να θερμαίνει ένα κτίριο ενώ ψύχει ένα άλλο.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος μεταφοράς θερμότητας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθώς το κόστος των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συνεχίζει να αυξάνεται.

Σημειώστε ότι η αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ενέργειας για να μεταφέρει θερμότητα από ένα μέρος σε ένα άλλο. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αντλίας θερμότητας είναι η αντλία θερμότητας αέρα, η οποία μεταφέρει θερμότητα μεταξύ του σπιτιού σας και του εξωτερικού αέρα.

Όπως ήδη αναφέραμε, οιι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για τη θέρμανση, όσο και για την ψύξη του σπιτιού σας. Τον χειμώνα, μια αντλία θερμότητας αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει στο σπίτι σας. Το καλοκαίρι, η διαδικασία αντιστρέφεται και η αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από το σπίτι σας στον εξωτερικό χώρο.

Οι αντλίες θερμότητας είναι συνήθως ενεργειακά πιο αποδοτικές από άλλους τύπους συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, όπως οι φούρνοι και τα κλιματιστικά. 

Θέρμανση με αντλία θερμότητας – Υπέρ και Κατά

Υπάρχουν μερικά βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αντλιών θερμότητας που πρέπει να γνωρίζετε. Στα θετικά, οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ αποτελεσματικές στη μετακίνηση θερμότητας από ένα μέρος σε ένα άλλο. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη θέρμανση όσο και για την ψύξη του σπιτιού σας. Στα αρνητικά, οι αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι ακριβές στην εγκατάσταση και τη συντήρηση και μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά σε εξαιρετικά κρύο ή ζεστό καιρό. Απαιτούν επίσης τακτική συντήρηση προκειμένου να λειτουργούν σωστά.

Πλεονεκτήματα Για Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας

-Θεωρείται καλύτερη από άλλες επιλογές θέρμανσης/ψύξης.

-Μπορεί να παρέχει, τόσο θέρμανση, όσο και ψύξη.

-Έχει σχετικά χαμηλό κόστος συντήρησης.

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, η αντλία θερμότητας είναι μια αντλία χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης, χάρη στην τεχνολογία inverter στον συμπιεστή. Αυτή η τεχνολογία διαθέτει ηλεκτρονικές πλακέτες που κάνουν τον συμπιεστή να λειτουργεί σε διαφορετικές ταχύτητες, με έμφαση στις χαμηλότερες ταχύτητες όταν έχουμε πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία δωματίου.

Αυτή είναι η ρίζα της κατανάλωσης ενέργειας. Προκειμένου να διατηρηθούν οι στροφές σε χαμηλά επίπεδα, οι συμπιεστές που δεν διαθέτουν μετατροπέα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται συνεχώς. Κάθε φορά που ο κινητήρας εκκινείται, τραβάει πολύ ρεύμα και έτσι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει. Τα παλαιότερα κλιματιστικά είχαν αμέτρητους κύκλους ενεργοποίησης-απενεργοποίησης, γεγονός που καθιστούσε τη λειτουργία τους πολύ δαπανηρή.

Άρα πρόκειται για μια τεχνολογία που φημίζεται για τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεγάλη θερμική απόδοση (τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση) και την έλλειψη κόστους συντήρησης την καθιστά μια εξαιρετικά ελκυστική επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που τυγχάνει επίσης να είναι φιλική προς το περιβάλλον. 

Η μόνη αρνητική ένδειξη είναι η εξάρτησή της από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, όμως, δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλες διακυμάνσεις όσο άλλες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Και τέλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να υπερηφανεύεται για την εξοικονόμηση πόρων που κυμαίνεται από 30% έως και το επιβλητικό 70% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου!

Μειονεκτήματα Για Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας

-Μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές σε ακραίο κρύο ή ζέστη.

-Απαιτεί τακτική συντήρηση και ρύθμιση για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά

-Το αρχικό κόστος εγκατάστασης μπορεί να είναι υψηλό.

-Δεν είναι όλες οι κατοικίες κατάλληλες για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας (π.χ. οι κατοικίες με υπαίθριες διαρρυθμίσεις).

-Δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα όσο άλλες επιλογές θέρμανσης/ψύξης (π.χ. κλίβανοι, κλιματιστικά).

-Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ενοχλητικό το θόρυβο της αντλίας θερμότητας.

-Η συσκευή δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην απόκριση σε ξαφνικές μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Υψηλότερες τιμές για ανταλλακτικά μετά τη λήξη της εγγύησης.

Αντλία Θερμότητας — Συμπέρασμα Ως Προς Την Επιλογή Εγκατάστασης

Οι αντλίες θερμότητας είναι συνήθως ενεργειακά πιο αποδοτικές από άλλους τύπους συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, όπως οι φούρνοι και τα κλιματιστικά. Μπορούν επίσης να παρέχουν, τόσο θέρμανση, όσο και ψύξη, γεγονός που σας δίνει την δυνατότητα να εξοικονομήσετε χρήματα εάν ζείτε σε περιοχή με ακραίες θερμοκρασίες. 

Ωστόσο, οι αντλίες θερμότητας δεν είναι τόσο αποτελεσματικές σε εξαιρετικά κρύο ή ζεστό καιρό και μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθούν με άλλο σύστημα θέρμανσης ή ψύξης. Τελικά, οι αντλίες θερμότητας μπορεί να έχουν συνήθως υψηλότερο αρχικό κόστος από άλλα συστήματα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να σας εξοικονομήσουν χρήματα.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο θέρμανσης ή ψύξης του σπιτιού τους και ίσως να θέλετε να τις συμπεριλάβετε στην επόμενή σας ανακαίνιση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζυγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντλιών θερμότητας προτού λάβετε μια απόφαση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες