ανακαινιση

Αγοράζοντας Στα Σχέδια: Τι Πρέπει Να Προσέξω;

Table of Contents

Αγοράζοντας στα σχέδια ένα σπίτι, είτε πρόκειται για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, δεν είναι πάντα έυκολη υπόθεση. Με την Easy Reno έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Αγοράζοντας στα σχέδια
Αγοράζοντας στα σχέδια

ΑΓΟΡΑΖΩ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΚΤΙΖΩ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ  ΣΠΙΤΙ Ή ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Τι πρέπει να προσέξω;

Στη μεγάλη προσφορά «νεόδμητων» διαμερισμάτων αυτής της περιόδου, αρκετά από τα σπίτια που πωλούνται βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής. Ακόμα κι αν μια οικοδομή ξεκίνησε, για παράδειγμα, το 2008, ο κατασκευαστής δεν την ολοκλήρωσε, την άφησε ημιτελή, γιατί λόγω οικονομικής κρίσης, πανδημίας ή πολέμου στην Ουκρανία δεν γίνονταν εύκολα αγοραπωλησίες.

Έτσι, ο κατασκευαστής άφησε την οικοδομή του «κλειστή» παρουσιάζοντας στο κράτος απώλειες και μηδενικούς τζίρους, και τώρα το 2022 που οι τιμές ανέβηκαν, εμφανίζεται και μας πωλεί το ίδιο σπίτι ή διαμέρισμα ακριβότερα ως «υπό κατασκευήν» και «νεόδμητο», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομήθηκε το 2008 με άλλα τότε κόστη. Όπως καταλαβαίνετε, αγοράζοντας στα σχέδια εγκυμονεί κινδύνους.

Όπως και να’ χει, μια αγορά οικήματος «υπό κατασκευήν» ή «στα σχέδια»  μπορεί να κρύβει από πλεονεκτήματα, όπως αισθητικές παρεμβάσεις με βάση τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και πιθανές εκπτώσεις στην τελική τιμή, μέχρι και παγίδες που πρέπει να προσέξετε και να αποφύγετε.

Αγοράζοντας Στα Σχέδια – Ας Δούμε Πρώτα Τα Οφέλη

1.       Η επίτευξη χαμηλότερης τιμής με την έκπτωση κυμαίνεται από 5% μέχρι 15% κατά περίπτωση. Το ποσοστό της έκπτωσης διαμορφώνεται συνήθως ανάλογα με την οικονομική ρευστότητα τόσο του κατασκευαστή, όσο και του αγοραστή. Μήπως ο κατασκευαστής έχει ανάγκη από χρήματα για να ολοκληρώσει την κατασκευή του;  Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη του, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση επιτυγχάνουμε. Τι ποσό θα δώσουμε στον κατασκευαστή ως προκαταβολή; Μικρό ή μεγάλο σε σχέση με το συνολικό τίμημα; Υπάρχει και δάνειο και σε τι ποσοστό επί του συνολικού τιμήματος; Και εδώ όσο πιο μεγάλη είναι η προκαταβολή, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση επιτυγχάνουμε. Να υπολογίσετε πως αν δεν υπάρχουν καθόλου μετρητά, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρετε μια μεγάλη έκπτωση.

2.       Η δυνατότητα να αγοράσουμε το κτίσμα ημιτελές και να το ολοκληρώσουμε αργότερα, όποτε χρονικά κρίνουμε εμείς και με τεχνίτες της εμπιστοσύνης μας. Αυτό συμβαίνει και σε περιπτώσεις όπου οι γονείς κάνουν μια αγορά για το παιδί τους που είναι τώρα νεαρής ηλικίας. Το διαμέρισμα θα ολοκληρωθεί στο μέλλον από το παιδί τους.

3.       Διαμορφώνουμε το σπίτι ή το διαμέρισμά μας με βάση τις δικές μας προτιμήσεις. Για παράδειγμα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στην ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, δηλαδή στα πλακάκια κουζίνας και μπάνιου, τα ντουλάπια κουζίνας και υπνοδωματίων, τα είδη υγιεινής, τις οικιακές συσκευές ως προς την εντοίχισή τους, τις εσωτερικές πόρτες ως προς την ποιότητα ή το χρώμα, τις ντουλάπες των υπνοδωματίων, αλλά και τα χρώματα με τα οποία θα βαφούν οι εσωτερικοί χώροι. Όταν η κατασκευή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, είναι δυνατόν να κάνουμε και αρχιτεκτονικές μικροπαρεμβάσεις ως προς την αφαίρεση κάποιων τοίχων, την αλλαγή στη χωροθεσία των ντουλαπιών κ.λπ. με μία ανακαίνιση.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη συμφωνία μας με την εργολαβική- κατασκευαστική εταιρία αγοράζοντας στα σχέδια

1.       Καταρχήν καλό είναι να ερευνήσουμε το ιστορικό της εταιρίας με την οποία θα συνεργαστούμε, αναζητώντας αποδείξεις και εγγυήσεις φερεγγυότητας, εμπειρίας στον κατασκευαστικό χώρο και καλής φήμης. Είναι εύκολο εάν έχει κτίσει στην περιοχή και άλλα έργα.

2.       Οπωσδήποτε συνεργαζόμαστε με έμπειρο Δικηγόρο της επιλογής μας γιατί θα ακολουθήσουν Συμφωνητικά και Συμβόλαια. Τι θα συμβεί αν ο κατασκευαστής φανεί ασυνεπής; Αν καθυστερεί την παράδοση του έργου ή παραβαίνει τα εκατέρωθεν συμφωνημένα;  Αν υπάρχουν κακοτεχνίες; Αν κάποια πράγματα δεν λειτουργούν σωστά; Τότε ενεργοποιούνται οι επιμέρους συμφωνίες και ρήτρες που περιέχονται στο αρχικό Αγοραπωλητήριο Συμβόλαιο, καθώς και οι γενικές αστικές νομικές διατάξεις.
Στη συνέχεια επιδιώκεται, με την βοήθεια του Δικηγόρου μας,  η εφαρμογή των Συμφωνιών για την καταβολή των ποινικών ρητρών, η αποκατάσταση των κακοτεχνιών ή η καταβολή αποζημιώσεως.

Σε μια πιθανή αντιδικία, και όπου είναι εφικτό, επιδιώκουμε συμβιβασμό και συναίνεση. Καλό είναι να αποφύγουμε τις δικαστικές αντιδικίες γιατί είναι μακροχρόνιες και κοστοβόρες. Αν ο κατασκευαστής διακόψει τις εργασίες ή  αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές που πρέπει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στα διάφορα Ταμεία (Τ.Ε.Ε., Ι.Κ.Α. κλπ.), μας δίνεται τότε η δυνατότητα να κηρύξουμε, σε συνεννόηση και με άλλους «ομοιοπαθείς» ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, έκπτωτο τον εργολάβο, να τον αποβάλλουμε από το έργο και να τον αντικαταστήσουμε.

3.       Για τη σειρά, τη σοβαρότητα και την εξέλιξη των εργασιών, καλό είναι να σας συμβουλεύει  Πολιτικός Μηχανικός της επιλογής σας.

4.       Η κατασκευή κάθε διαμερίσματος, σπιτιού, πολυκατοικίας γίνεται σύμφωνα με ένα ιδιωτικό κείμενο που περιέχει κανόνες, συμφωνίες και όρους σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι εργασίες και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Το κείμενο ονομάζεται «Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων» και δεσμεύει τον κατασκευαστή.

5.       Σε περίπτωση που κάποιος αγοραστής επιθυμεί επιπλέον ή και διαφοροποιημένες κατασκευές (π.χ. διαφορετικά πλακάκια, ντουλάπια κουζίνας κλπ) στο υπό ανέγερση ακίνητο, τότε υπογράφεται μια ακόμη Συμφωνία που ονομάζεται «Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων» και εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Οι ανωτέρω Συμφωνίες αναφέρουν και τον χρόνο σταδιακής καταβολής των τιμημάτων σε σχέση με κάθε εργασία αποπεράτωσης.

6.       Όταν η πολυκατοικία είναι υπό κατασκευή, η καταβολή του τιμήματος γίνεται τμηματικά, σε δόσεις, οι οποίες εξαρτώνται από την περάτωση κάθε σταδίου εργασιών. Τα συνήθη στάδια, κατά σειρά, είναι η αποπεράτωση του σκελετού (μπετά), της τοιχοποιίας (τούβλα), των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, των επιχρισμάτων (σοβάδων), των κουφωμάτων, των πατωμάτων. Η κάθε δόση καταβάλλεται μόλις ολοκληρωθεί το αντίστοιχο στάδιο, όπως αυτό προκύπτει από την Γενική και Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων. Στα δύο κείμενα ορίζονται ποινικές ρήτρες για την περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων ή παράβασης των όρων της συγγραφής υποχρεώσεων. Για την εξέλιξη των εργασιών καλό είναι να σας συμβουλεύει Μηχανικός της επιλογής σας.

Αγοράζοντας Στα Σχέδια Με Την Easy Reno

Οι συμβουλές μας, βέβαια, προσαρμόζονται κατά περίπτωση. Το βασικό είναι να τις τηρήσετε, γιατί στις «δύσκολες» εποχές  εγκυμονούν κίνδυνοι και ειδικά όταν η πολιτεία δεν ελέγχει όπως πρέπει, αλλά εμφανίζεται μόνο εκ των υστέρων και μετά από καταγγελία. Ελάτε σε επαφή με την ομάδα μας σήμερα κιόλας.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες