ανακαινιση

Σοβάτισμα

Αναλαμβάνουμε το σοβάτισμα των τοίχων σας, μία οικοδομική εργασία με τεράστια σημασία για την προστασία του σπιτιού σας απο την υγρασία και τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες.

σοβατισμένος τοίχος

Το σοβάτισμα είναι μία οικοδομική εργασία που καλό είναι να γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να στεγνώνει γρήγορα και να μη βάλλεται από τα καιρικά φαινόμενα. Προσδίδει ένα λείο αποτέλεσμα στην τελική επιφάνεια καλύπτοντας τις μικρές κακοτεχνίες που μπορεί να υπάρχουν στους τοίχους.

Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, το σοβάτισμα είναι βασική δομική εργασία σε μία ανακαίνιση καθώς μία σοβατισμένη επιφάνεια μπορεί να προστατέψει το σπίτι σας από ακραίες καιρικές συνθήκες και τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Eπομένως, το σοβάτισμα δεν είναι μία απλή τεχνική εργασία που μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε μη εξειδικευμένο διότι το σωστό σοβάτισμα είναι ένα προστατευτικό στρώμα για το σπίτι. Εμπιστευτείτε το έμπειρο συνεργείο της EasyReno για να γίνει το σοβάτισμα του τοίχου σας με σωστό τρόπο και μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά τη διαδικασία του σοβατίσματος πρέπει να είναι λείο και όμορφο ώστε να προσδίδει υψηλή αισθητική μέσα στο σπίτι αλλά και προστασία από τις καιρικές συνθήκες από έξω.

Πλεονεκτήματα του σοβατίσματος

Παρ’ όλο που εμείς προτείνουμε πάντα να αφήνετε τέτοιες οικοδομικές εργασίες σε έμπειρα συνεργεία, πολλοί πελάτες μας έχουν πει ότι το σοβάτισμα είναι από τις εργασίες που έχουν προσπαθήσει μόνοι τους. Κάποιοι στην προσπάθεια τους να επισκευάσουν κάποιο κομμάτι τοίχου ενώ άλλοι στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος μίας ανακαίνισης είτε μερικής είτε ολικής.

Στην EasyReno αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες ζωής και ξέρουμε πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί που ζούμε. Για το λόγο αυτό, συζητάμε μαζί για το κόστος και προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση ώστε να απολαύσετε ένα σπίτι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εντός των χρημάτων που μπορείτε να διαθέσετε.

Ένα καλό σοβάτισμα μας αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα:

  1. Βοηθάει στη μόνωση του σπιτιού και τη στεγάνωση των τοίχων, των δοκαριών και του σκελετού του σπιτιού μας.
  2. Ο σοβάς είναι μία προστατευτική στρώση για τα τούβλα και το μπετόν προστατεύοντας τα από τις καιρικές συνθήκες.
  3. Το σοβάτισμα προστατεύει από τη φωτιά εμποδίζοντας την σημαντικά να διαπεράσει τους τοίχους του σπιτιού.

Η διαδικασία του σοβατίσματος

Η διαδικασία του σοβατίσματος απαιτεί προσοχή και λεπτομέρεια στις κινήσεις ώστε κάθε στρώση σοβά να περαστεί λεία και να αφήσει ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Αν η διαδικασία του σοβατίσματος γίνει βιαστικά, με αντίξοες καιρικές συνθήκες, με λάθος υλικά ή αναλογίες υλικών, τότε οι πιθανότητες να εμφανιστούν μελλοντικά προβλήματα αυξάνονται σημαντικά. Αναμενόμενο είναι μετά να πρέπει να πληρώσετε εκ νέου για το σοβάτισμα και για όποιες επισκευές πιθανώς να χρειάζεται το σπίτι.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι είναι δύσκολο να κριθεί αν μία σοβατισμένη επιφάνεια είναι επαρκώς και καταλλήλως σοβατισμένη. Συνήθως, καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει μέτρια δουλειά όταν εμφανιστούν προβλήματα στους τοίχους. Πρέπει να προσέξουμε από την αρχή την επιλογή του συνεργείου αλλά και την επιλογή υλικών τα οποία πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Όπως και να ‘χει φροντίζουμε το σοβάτισμα να γίνεται αφού έχει στεγνώσει πλήρως το τσιμέντο από την υγρασία αλλά και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Η κατάλληλη εποχή είναι όταν ζεστάνει ο καιρός και δεν έχουμε βροχές ώστε να μπορεί να στεγνώσει ο σοβάς εύκολα.

Το τελικό αποτέλεσμα θέλουμε να είναι μία λεία σοβατισμένη επιφάνεια χωρίς ανωμαλίες ή κενά στην επιφάνεια του τοίχου.

Βασικές πληροφορίες για τον σοβά

Ο σοβάς είναι ένα υλικό που φτιάχνεται από άμμο, νερό, ασβέστη και τσιμέντο. Οι αναλογίες των συστατικών του είναι απαραίτητες για να γίνει ένα ποιοτικό κονίαμα και δεν είναι πάντα ίδιες καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορούν να τις επηρεάσουν σημαντικά. Το ίδιο ισχύει και με την υγρασία των υλικών.

Στην αγορά κυκλοφορεί έτοιμος σοβάς αλλά συνήθως ετοιμάζεται επί τόπου από το συνεργείο που έχει αναλάβει το σοβάτισμα (παραδοσιακός σοβάς). Η χρήση έτοιμου σοβά αυξάνει το κόστος του υλικού αλλά διασφαλίζει ότι ο σοβάς θα έχει τις ίδιες αναλογίες σε όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να καλυφθούν.

Στην αγορά, επίσης, μπορούμε να βρούμε χρωματιστό σοβά και άρα να αποφύγουμε το βάψιμο του τοίχου αλλά και σοβά ενισχυμένο με περλίτη και πλαστικοποιητή για περισσότερη θερμομόνωση. Ο χρωματιστός σοβάς είναι μια αξιόλογη λύση για να αποφύγουμε το βάψιμο αλλά έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την αντοχή του τοίχου και το χρώμα έχει μεγαλύτερη αντοχή σε καιρικές συνθήκες όπως παγετός, υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα στάδια του σοβατίσματος

Το σοβάτισμα είναι μία οικοδομική εργασία που πρέπει να γίνεται με προσοχή και λεπτομέρεια. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί τρεις στρώσεις και η κάθε στρώση έχει τις δικιές της ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη στρώση σοβά

Στην πρώτη στρώση φροντίζουμε να τοποθετήσουμε υαλόπλεγμα και από πάνω να περάσουμε μία τραχιά στρώση του σοβά χωρίς μεγάλο πάχος. Αυτή η πρώτη στρώση του σοβά θα γίνει η βάση για την επόμενη στρώση. Η χρήση υαλοπλέγματος και γωνιόκρανες στις γωνίες είναι απαραίτητω καθώς προστατεύει από τις αλλαγές στη θερμοκρασία και μικρές σεισμικές δονήσεις. Η πρώτη στρώση ονομάζεται και πεταχτό.

Η δεύτερη στρώση του σοβά

Αυτή η στρώση θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πρέπει να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα με ομαλή επιφάνεια στον τοίχο ώστε να δεχτεί το τελικό επίχρισμα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τη θερμομονωτική ιδιότητα του σοβά, μπορούμε να προσθέσουμε πρόσμικτα υλικά στο σοβά σε αυτή τη στρώση.

Φροντίζουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή στη λεία επιφάνεια.

Η τρίτη στρώση του σοβά

Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε μαρμαρόσκονη αντί για άμμο και άσπρο τσιμέντο αντί για γκρι. Προσέχουμε να πετύχουμε μία λεία επιφάνεια ώστε να χρειάζεται λιγότερο τρίψιμο με το τριβείο.

Το τελευταίο στάδιο στο σοβάτισμα

Η τελευταία φάση στο σοβάτισμα είναι το τρίψιμο με τριβείο ώστε να πετύχουμε λεία επιφάνεια τοίχου. Προσέχουμε να έχουμε εντελώς στεγνούς τοίχους πριν αρχίσουμε να τρίβουμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο σοβάτισμα

Τα έμπειρα συνεργεία γνωρίζουν ότι το καλό σοβάτισμα είναι αναντικατάστατο και προστατεύει το σπίτι μας από επισκευές που μπορεί να προκληθούν από καιρικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η υγρασία του τοίχου.

Γι αυτό και μεις στην EasyReno σας δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές:

#1 Βλέπουμε τον καιρό πριν αρχίσουμε το σοβάτισμα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του σοβά. Επιλέγουμε να κάνουμε το σοβάτισμα σε θερμοκρασίες 8 έως 32 c (βαθμοί Κελσίου).

Αν το σοβάτισμα γίνει καλοκαίρι καλό είναι να γίνεται μια διαβροχή του τοίχου πρώτα ενώ αν το σοβάτισμα γίνεται χειμώνα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε εντελώς στεγνούς τοίχους.

#2 Φροντίζουμε να έχουμε εντελώς στεγνούς τοίχους   

Μεταξύ των στρώσεων πρέπει να προσέξουμε ώστε η προηγούμενη στρώση να έχει στεγνώσει πλήρως. Αν δεν έχει στεγνώσει πλήρως, τότε κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στο σοβά και άρα να μην έχουμε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

#3 Προσέχουμε την υγρασία

Πολλοί πελάτες μας λένε ότι λίγο καιρό μετά το σοβάτισμα, οι τοίχοι εμφάνισαν πάλι υγρασία και επομένως χρειάστηκε να γίνει το σοβάτισμα ξανά.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο σοβάς έχει μονωτικές ιδιότητες και μεγαλύτερη αντοχή μόνο αν η επιφάνεια τοίχου στην οποία εφαρμοστεί είναι στεγνή και απαλλαγμένη από υγρασία.

Αν το πετύχουμε αυτό, τότε το σοβάτισμα θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο με τακτικό βάψιμο των τοίχων.

#4 Φροντίζουμε την προμήθεια των υλικών μας

Υπολογίζουμε πάντα πόσο σοβά θα χρειαστούμε με βάση το τετραγωνικό μέτρο του τοίχου και επιλέγουμε πάντα σοβά καλής ποιότητας για να αυξήσουμε την καλύτερη πρόσφυση του σοβά.

Το κόστος του σοβατίσματος

Στην EasyReno γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το σοβάτισμα για την προστασία των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σας που βάλλονται από τα καιρικά φαινόμενα. Φροντίζουμε να συζητάμε μαζί σας το ρόλο που έχει το σοβάτισμα στο σπίτι σας αλλά και το κόστος που επιφέρει.

Το σοβάτισμα χρειάζεται μία σειρά υλικών και εργαλείων για να ολοκληρωθεί αλλά κυρίως το κόστος διαμορφώνεται από το σοβά που θα επιλέξετε όπως για παράδειγμα χρωματιστό σοβά ή με πρόσμιξη με περλίτη.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορούμε να σοβατίσουμε όποτε θέλουμε αλλά το ιδανικό είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τοίχοι θα είναι εντελώς στεγνοί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή να μην έχει βροχή. Ακόμα, αν η περιοχή μας έχει πολλή υγρασία γενικά, καλό είναι να γίνονται σοβατίσματα μετά από αρκετές μέρες ηλιοφάνειας, όχι όμως καύσωνα. Ο χρυσός κανόνας είναι ο στεγνός τοίχος και οι ήπιες καιρικές συνθήκες.

Φυσικά και μπορείτε αλλά τέτοιες δουλειές πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία όπως της EasyReno διότι είναι δομικές δουλειές που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα αν γίνουν σωστά. Το σοβάτισμα θέλει αρκετή προσοχή στη λεπτομέρεια και εμπειρία καθώς και γνώση των μειγμάτων και των στρώσεων.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελέγχθεί το σοβάτισμα αφού έχει τελειώσει το συνεργείο. Ωστόσο υπάρχουν μερικά tricks για να δείτε κατά προσέγγιση αν έγινε σωστή δουλειά. Πρώτον, χτυπήστε τους τοίχους σε διάφορα σημεία και ελέγξτε ότι ο ήχος βγαίνει ο ίδιος. Αν κάπου ακουστεί κούφιο σημαίνει ότι ο σοβάς έχει κενά. Επίσης ελέγξτε τις γωνίες και τις κλίσεις με το μάτι ή αν έχετε ειδικά εργαλεία.

Το κόστος του σοβατίσματος διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Σε κάποια σπίτια χρειάζεται να περαστεί το σοβάτισμα από την αρχή ενώ σε άλλα χρειάζεται ένας τοίχος. Ωστόσο,σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτείτε ότι στο κόστος του σοβατίσματος περιλαμβάνονται και τα υλικά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται εκτός αν είναι διαφορετική η συμφωνία με το συνεργείο. 

Ο μεγάλος εχθρός του σοβά είναι η υγρασία, η οποία είναι πολύ συχνή στη χώρα μας και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλά σπίτια. Οι ειδικοί της EasyReno προτείνουν συχνό βάψιμο με καλής ποιότητας χρώμα, αφυγραντήρα αν η περιοχή ή το σπίτι έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και αποφυγή εργασιών που μπορεί να αυξήσουν την υγρασία στο σπίτι όπως π.χ. άπλωμα ρούχων μέσα στο σπίτι. 

Η EasyReno αναλαμβάνει το σοβάτισμα στο σπίτι σας

Το σοβάτισμα ως μία καίρια εργασία στο σπίτι σας πρέπει να γίνεται από έμπειρα συνεργεία όπως της EasyReno. Εγγυόμαστε αποτελεσματικό σοβάτισμα και λείο τελικό αποτέλεσμα.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες