ανακαινιση

Πατητή Τσιμεντοκονία: Μία Εντυπωσιακή Τεχνοτροπία

Table of Contents

Σε ενδιαφέρει η πατητή τσιμεντοκονία; Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τα προτερήματα της τεχνοτροπίας αυτής και να αποφασίσεις εάν ταιριάζει στο δικό σου σπίτι.

πατητή τσιμεντοκονία

ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ : Μια εντυπωσιακή τεχνοτροπία αξιοποίησης που δίνει αίσθηση πολυτέλειας

Ο «οίκος» μας αποτελεί τον καθρέφτη της προσωπικότητάς μας και έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της διάθεσής μας. Γι’ αυτό, το οικιακό μας περιβάλλον, πέρα από λειτουργικό και εργονομικό για ευνόητους λόγους, επιβάλλεται να είναι ευχάριστο και ξεκούραστο. Στα διαμερίσματα μιας μεγαλούπολης, εκεί που η δημιουργικότητα συχνά σκοντάφτει σε στενότητα, περιορισμούς χώρου και πιθανόν ανεπάρκεια φυσικού φωτισμού, η επιλογή έξυπνων, ποιοτικών και πρακτικών υλικών μπορεί να αντισταθμίσει τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα.

Τι είναι η πατητή τσιμεντοκονία

Αν σκέφτεστε ή οργανώνετε ήδη μια ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθείτε για την πατητή τσιμεντοκονία (ή τσιμεντοειδές πατητό κονίαμα). Παρόλο που ονομάζεται «τσιμεντοκονία», δεν περιέχει τσιμέντο, αλλά οικολογικά υλικά της ελληνικής γης.

 Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε χώρο επιθυμείτε. Ειδικά, όμως, στο χώρο του μπάνιου μπορεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η πατητή τσιμεντοκονία αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική διακόσμησης που έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, δημιουργώντας  αδιάσπαστες, αδιαίρετες λείες μονόχρωμες επιφάνειες, ιδανικές για όλους τους  χώρους του σπιτιού.

Η  «Πατητή Τσιμεντοκονία»,  χάρη στην απουσία αρμών και τη φυσική της ομορφιά, εξασφαλίζει μια καλαίσθητη ενιαία επιφάνεια, κάνοντας το δωμάτιο που επιλέξατε να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Οι κατασκευαστές συνιστούν ανεπιφύλακτα το ανθεκτικό και πλήρως αδιάβροχη αυτή τεχνική. Όσο για τον χρωματισμό, το κεραμάλευρο που περιέχει η τσιμεντοκονία, προσφέρει πολλές επιλογές σε αποχρώσεις. Έτσι, αποκλείεται να μην βρεθεί η ιδανική αισθητική του πατώματος σύμφωνα με το γούστο σας. Διατίθεται μάλιστα στο εμπόριο σε περισσότερες από  120 υπέροχες αποχρώσεις, όχι μόνο για πατώματα, αλλά και για σκάλες, πάγκους, μπάνια, χτιστά κρεβάτια και άλλες επιφάνειες.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, αν επαλείψουμε την επιφάνεια της πατητής τσιμεντοκονίας  με  ειδικό βερνίκι, θα αποφύγουμε κάθε είδους κηλίδες από λάδια ή σημάδια από ρύπους κ.λπ.

Με την πατητή τσιμεντοκονία επιτυγχάνεται ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά ευχάριστο  οπτικό αποτέλεσμα, που μαγνητίζει τραβώντας αμέσως την προσοχή και ξεκουράζοντας τα μάτια. Με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία αποδεικνύεται ότι, με τα κατάλληλα υλικά, καθώς και με τη φαντασία και το μεράκι του τεχνίτη, οποιοσδήποτε καθημερινός χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί κυριολεκτικά σε μια προσωπική όαση ηρεμίας και γαλήνης. Φυσικά οφείλουμε να προσέξουμε ώστε  τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλής ποιότητας.

Η πατητή τσιμεντοκονία χρησιμοποιείται για την επίστρωση δαπέδων, τοίχων και γενικά εσωτερικών χώρων. Με πάχος το πολύ μέχρι 4 χιλιοστά, προσφέρει πολύ υψηλή αισθητική ενώ οι διάφοροι χρωματισμοί δημιουργούν ένα ιδανικό αποτέλεσμα για ιδιαίτερους χώρους. Η τελική επιφάνεια του είναι λεία χωρίς ενώσεις, σκασίματα και τριχοειδή. Η εφαρμογή επάλειψης επάνω από την τσιμεντοκονία με  εξειδικευμένα βερνίκια, διασφαλίζει και προστατεύει την επιφάνεια από ρύπους, λάδια κ.λπ. Σε μια μερική ανακαίνιση σπιτιού που μπορεί να αφορά στο χώρο του μπάνιου, η τεχνική αυτή πρέπει να αποτελεί σίγουρα μια από τις επιλογές μας. Αν επιθυμούμε να δώσουμε το ύφος  της πολυτέλειας ή να φέρουμε τον αέρα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής  στον   ανακαινιζόμενο χώρο μας, η τεχνική της πατητής τσιμεντοκονίας είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Αγαπητέ αναγνώστη, σίγουρα κάπου έχεις συναντήσει αυτήν την τεχνική διακόσμησης και  έχεις εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα. Να είσαι βέβαιος ότι δεν είσαι ο μόνος, αφού πρόκειται για μια πραγματικά υπέροχη και καταπληκτική τεχνοτροπία.

πατητή τσιμεντοκονία τοίχος

Τα υλικά για πατητή τσιμεντοκονία και τα χαρακτηριστικά της έχουν ως εξής:

Υλικά: 

Ως συστατικά διαθέτει τη θηραϊκή γη, το κεραμάλευρο, την υδράσβεστο και τη χαλαζιακή άμμο.

Χαρακτηριστικά: 

Διαθέτει τέλεια αντοχή , είναι αδιάβροχο υλικό και βγαίνει σε πολλές χρωματικές αποχρώσεις. Επιπρόσθετα, δημιουργεί μια λεία επιφάνεια, χωρίς ρήγματα και εξασφαλίζει άριστη πρόσφυση σε μεγάλες μηχανικές αντοχές και επιστρώσεις για συστήματα θέρμανσης μέσα στο δάπεδο.

Χαμηλή τιμή: 

Δεν χρειάζεται χημικές ουσίες και γι’ αυτό η τιμή του είναι χαμηλή, σε σχέση με άλλα παρεμφερή προϊόντα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα: 

Αποτελεί φυσικό ελληνικό προϊόν που αντέχει στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δεν φθείρεται.

Επομένως, η πατητή τσιμεντοκονία αποτελεί ένα κονίαμα σε μορφή σκόνης που με την ανάμειξή του με νερό, δημιουργεί ένα ρευστό υλικό το οποίο εφαρμόζεται σε τοίχους, δάπεδα, σκάλες, πάγκους, μπάνια κ.α. Η ονομασία της προέρχεται από τη βασική μέθοδο με την οποία εφαρμόζεται. Ο τεχνίτης την τοποθετεί με μυστρί με το οποίο την “πατάει”.

Για ποιους λόγους αξίζει να την επιλέξεις;

1.       Εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα υποστρώματα: Ο μεγάλος βαθμός συγκολλητικής πρόσφυσης που διαθέτει, της δίνει την δυνατότητα να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια όπως μωσαϊκό, τσιμέντο, πλακάκια κ.α.

2.       Δεν είναι ορατοί οι αρμοί: Οι αρμοί έπειτα από την τοποθέτηση, δεν φαίνονται και αυτό βοηθάει στο να μην υποστούν αποχρωματισμούς, αλλά και να αποφευχθεί η δημιουργία μικροοργανισμών στην επιφάνειά της.

3.       Ανθεκτικότητα σε δονήσεις: Αποτελεί ένα υλικό που δεν επηρεάζεται από δονήσεις και συστολές του δαπέδου και έτσι πολύ δύσκολα παρουσιάζει φθορές. Πρόκειται για μιαεφαρμογή με μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής…

4.       Εντυπωσιακό αισθητικά αποτέλεσμα: Αν σου αρέσει η ιδέα του να υιοθετήσεις ένα στυλ πιο μινιμαλιστικό για το χώρο σου, η πατητή τσιμεντοκονία δεν θα σε απογοητεύσει Η τεχνική του πατήματος προσδίδει στην επιφάνεια απαλές χρωματικές διακυμάνσεις ή αλλιώς φυσικά νερά (όπως λέγονται συνήθως), οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερης αισθητικής. Πρόκειται για μια τεχνοτροπία πολύ δημοφιλή, που συναντάται κυρίως σε πολυτελή ξενοδοχεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Με την τεχνοτροπία της πατητής τσιμεντοκονίας στο μπάνιο, συνδυάζεται επιτυχώς η παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική με άψογο αποτέλεσμα και λεπτομέρεια.

Πού  εφαρμόζεται συνήθως η πατητή τσιμεντοκονία

Λόγω του ιδιαίτερου και τόσο καλαίσθητου αποτελέσματός της χρησιμοποιείται πολύ συχνά και για τη διαμόρφωση χώρων στα σύγχρονα  νοικοκυριά. Οι εφαρμογές της τεχνικής στην ανακαίνιση σπιτιού είναι ποικίλες και προσδίδουν στον χώρο άποψη και στυλ. Η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς χώρους, και εφαρμόζεται επάνω σε  δάπεδα, τοίχους, σκάλες και πάγκους μπάνιου, σε σοβά, σε κόντρα πλακέ θαλάσσης, σε τσιμεντοσανίδες  και σε γυψοσανίδες.  Δεν θέλει αρμούς, και δεν επηρεάζεται από τα συνήθη σπιτικά καθαριστικά που αποτελούνται από χημικά συστατικά. Σε μια ανακαίνιση σπιτιού αυτό που σίγουρα  χρειάζεται κάποιος  είναι η ευελιξία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνική  διαθέτει το πλεονέκτημα της ευελιξίας, αφού, ανταποκρινόμενη συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

α. Δάπεδο

Καταρχάς, η πιο γνωστή εφαρμογή της είναι στο δάπεδο. Η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να εφαρμοσθεί πάνω σε οποιοδήποτε υλικό (ξύλο, μπετόν, πλακάκια, σοβά κ.λπ.), χωρίς να απαιτείται αποξήλωση της προηγούμενης επιφάνειας. Αυτόματα, εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα. Προσφέρει ένα αρκετά αντιολισθητικό αποτέλεσμα στο δάπεδο του μπάνιου (και αδιάβροχο), ενώ το πάτωμα δεν έχει αρμούς, δηλαδή δεν υπάρχουν κενά ανάμεσα σε πλακίδια. Αυτό σημαίνει πως το καθάρισμα είναι πιο εύκολο, αφού δεν συσσωρεύεται σκόνη και βρομιά στους αρμούς.

β. Τοίχοι

Οι λείοι τοίχοι από πατητή τσιμεντοκονία μπορούν να αναδείξουν τον όποιο χώρο σας, κάνοντάς σας να νιώθετε σαν να βρίσκεστε στο πλέον πολυτελές ξενοδοχείο. Αποτελεί την ιδανική λύση σε μια ανακαίνιση σπιτιού, αφού συνδυάζει την υψηλή αισθητική με την προσιτή πολυτέλεια. Το κόστος του σε σχέση με αυτό που προσφέρει είναι αρκετά χαμηλό (Δες αναφορά στο τέλος του άρθρου).

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η εφαρμογή της υαλώδους τσιμεντοκονίας στους τοίχους για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που τραβάει τα βλέμματα. Αν,όμως, δεν επιθυμείτε να γυαλίζει ο τοίχος του μπάνιου, μπορείτε να επιλέξετε πατητή τσιμεντοκονία με ματ ή και ανάγλυφη επιφάνεια για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επίσης, επειδή είναι εντελώς αδιάβροχη, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας, διατηρώντας το επιθυμητό κλίμα στον χώρο του μπάνιου.

γ. Χτιστή ντουζιέρα ή μπανιέρα για το μπάνιο

Με την προσθήκη αυτής της πινελιάς στο ανακαινιζόμενο μπάνιο σας, είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος χώρος σας θα αποκτήσει αναβαθμιζόμενος μεγαλύτερη αξία.

Ανάλογα με το μέγεθος του μπάνιου, αλλά και το γούστο σας θα επιλέξετε, είτε ντουζιέρα, είτε μπανιέρα. Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μπορείτε να εφαρμόσετε την πατητή τσιμεντοκονία και στα είδη υγιεινής. Οι κατασκευαστές συστήνουν το εξής: τα έπιπλα και τα είδη υγιεινής του μπάνιου να έχουν κοινά χρώματα. Για παράδειγμα, η επένδυση πατητής τσιμεντοκονίας στην  μπανιέρα και τον νιπτήρα θα φέρει ένα ομοιόμορφο αρμονικό αποτέλεσμα που μπορεί να ικανοποιήσει την αισθητική και των πιο απαιτητικών.

Μια χτιστή ντουζιέρα ή μπανιέρα με πατητή τσιμεντοκονία θα μετατρέψει το μπάνιο σας σε  χώρο πολυτέλειας και κομψότητας. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως μοντέρνα επιλογή και μπορεί να συνδυαστεί με επένδυση από φυσική πέτρα.

Πάρτε και μια ιδέα του συνολικού κόστους για πατητή τσιμεντοκονία. 

Εννοείται πως οι τιμές είναι ενδεικτικές και περιλαμβάνουν υλικά και εργατικά κόστη:                     

Για έναν εσωτερικό χώρο 10 τ.μ. από 250€, 30 τ.μ. από 500€, 60 τ.μ. από 900€.                                            Για έναν εξωτερικό χώρο 10 τ.μ. από 320€, 30 τ.μ. από 600€.

Δημιουργήστε το μπάνιο που ονειρεύεστε με την Easy Reno. Η αίσθηση πολυτελείας είναι εγγυημένη. Μια ανακαίνιση στο μπάνιο με τη χρήση αυτής της τεχνοτροπίας θα σας ενθουσιάσει. Χρησιμοποιήστε την τεχνική και  δεν θα το μετανιώσετε…    

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες