ανακαινιση

Τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Table of Contents

Ψάχνεις να μάθεις τα πάντα για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό; Η ομάδα μας στην Easy Reno σας έχει καλυμμένους!

Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι ένα έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητα ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Βαθμολογεί τα κτίρια σε μια κλίμακα από το Α έως το Η, με το “Α” να είναι το πιο αποδοτικό και το “Η” το λιγότερο αποδοτικό. Το ΠΕΑ θα δείχνει την αναμενόμενη ετήσια χρήση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα καταδεικνύει επίσης πόση ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ακινήτου. Το EPC (ΠΕΑ) παρέχει έτσι όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ενεργειακή δομή και συμπεριφορά ενός κτιρίου.

Η ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου υπαγορεύει σε ποια κατηγορία ανήκει, με το Α+ να σημαίνει υψηλή απόδοση (δηλαδή χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη) και το Η να σημαίνει ότι το κτίριο απαιτεί πολλή ενέργεια. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1979 κατατάσσονται αυτομάτως στις κατηγορίες Ζ και Η, καθώς δεν είχαν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή οι κανονισμοί θερμομόνωσης.

Η πλειονότητα των ενεργειακών πιστοποιητικών που έχουν υποβληθεί για παλαιά κτίρια δείχνει ότι κατατάσσονται στις δύο τελευταίες κατηγορίες, Ζ και Η. Τα κτίρια αυτά είναι πολύ ενεργοβόρα, επειδή δεν υπήρχαν απαιτήσεις για θερμομόνωση όταν κατασκευάστηκαν.

Οι κανονισμοί για τη θερμομόνωση, που ίσχυαν από το 1981 έως το 2010, βελτίωσαν τα κτίρια καθιστώντας τα πιο ενεργειακά αποδοτικά, και κατατάσσοντάς τα σε διαφορετικές “ενεργειακές κατηγορίες”, με βαθμολογία από G (χαμηλότερη) έως C (συμμόρφωση με τους κανονισμούς). Οι περισσότερες οικοδομές που κατασκευάστηκαν μετά το 2011 κατατάσσονται στην κατηγορία Β ή ανώτερη.

Η λειτουργία του πιστοποιητικού είναι να τονίζει τη συμπεριφορά του ακινήτου όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Η κατανάλωση αυτή δεν αφορά μόνο το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αλλά και την παροχή ζεστού νερού χρήσης. Το EPC περιλαμβάνεται στο έγγραφο για την ταυτότητα κτιρίου, το οποίο “ψηφιακό αρχείο” περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο ακίνητο. Ως προς το κόστος, η αμοιβή για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ξεκινά από 40 ευρώ.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: Πότε χρειάζεται

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Κατά τη μίσθωση ή την πώληση ενός ακινήτου
 • Κάθε φορά που δημοσιεύεται αγγελία πώλησης ή μίσθωσης ακινήτου (στον τύπο ή στο διαδίκτυο)
 • Για την ολοκλήρωση κατοικιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον.
 • Μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης σε ένα κτίριο.
 • Εάν πρόκειται για δημόσιο κτίριο,είναι υποχρεωτικό για τον ιδιοκτήτη να λάβει πιστοποιητικό


Σημειωτέον ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να εκδοθεί για ακίνητα χωρίς άδεια.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Ψάχνετε να μάθετε το ενεργειακό πιστοποιητικό κόστος; Πρέπει να ζητήσετε ενεργειακό έλεγχο ώστε ένας Ελεγκτής να επισκεφθεί τον χώρο σας.Για την εξασφάλιση άδειας, μαζί με την αίτησή σας, πρέπει να υποβάλετε τα ακόλουθα έγγραφα:

 • Φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας του κτιρίου.
 • Φωτοαντίγραφο του κτηματολογίου.
 • Φωτοαντίγραφο της κάτοψης του κτιρίου.
 • Φωτοαντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος.
 • Άδεια από την Πολεοδομία.
 • (2) Φωτοαντίγραφα από λογαριασμούς τρέχοντος έτους
 • Ένας λογαριασμός της ΔΕΗ και ένας λογαριασμός κοινής ωφέλειας
 • Αποτελέσματα της μελέτης ισχύος/κλιματισμού

Γιατί πρέπει να μας απασχολεί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το Πιστοποιητικό Ενέργειας σας παρέχει συμβουλές για το πώς να είστε πιο αποδοτικοί στην ενέργεια και να μειώσετε το κόστος. Πρόκειται μόνο για υποδείξεις και όχι για υποχρεωτικές ενέργειες. σας συνιστούμε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, διότι θα μειώσουν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι σαν ένας χάρτης για τις μελλοντικές σας ανάγκες θέρμανσης/ψύξης, ώστε να ξέρετε με ποιο σκεπτικό να προσεγγίσετε την αναβάθμιση . 

Επίσης, κάνοντας το σπίτι σας πιο βιώσιμο, αποδεδειγμένα εξοικονομείτε χρήματα μακροπρόθεσμα! Όχι μόνο η ενεργειακή κατάσταση έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σε ένα ακίνητο, αλλά και οι όποιες αναβαθμίσεις σε αυτό θα οδηγήσουν επίσης σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάνοντας πράγματα όπως η εξάλειψη της υγρασίας και η βελτίωση της θέρμανσης, της ψύξης και της θερμομόνωσης, όλα μαζί κάνουν τη διαφορά.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό στην αγορά, πώληση ή μίσθωση ακινήτου,αλλά και στην ανάρτηση οποιωνδήποτε αγγελιών

Εάν έχετε ακίνητο, ίσως θελήσετε να το διαθέσετε στην αγορά ενοικίασης. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να συμπεριλάβετε τα στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού στη δήλωση ενοικίασης στο Taxisnet. Επιπλέον, οι άνθρωποι που αναζητούν ένα ενοικιαζόμενο ακίνητο -είτε είναι αγοραστές είτε ενοικιαστές- έχουν συχνά υψηλές προσδοκίες και λαμβάνουν υπόψη τους μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως η ενεργειακή απόδοση, όταν λαμβάνουν την απόφασή τους.

Η PIA παρέχει πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διαπραγμάτευση μισθώσεων ακινήτων. Επιπλέον, εάν θέλετε να πουλήσετε το σπίτι σας, ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει το ενεργειακό πιστοποιητικό του ακινήτου σας. Το έγγραφο αυτό απαιτείται για την οριστικοποίηση οποιασδήποτε πώλησης.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης απαιτείται για οποιαδήποτε διαφήμιση, είτε θέλετε να πουλήσετε είτε να μισθώσετε το ακίνητό σας. Με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε αγγελία ακινήτου.

Ο κανονισμός ισχύει για κάθε διαφήμιση στον Τύπο ή στο διαδίκτυο, απαιτώντας την απόκτηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πριν από την προώθηση του ακινήτου. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η κοινοποίηση ακριβών πληροφοριών σχετικά με τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης ενός ακινήτου στους δυνητικούς αγοραστές.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες