ανακαινιση

Ανακαίνιση Σπιτιού Άδεια

Table of Contents

Η πάροδος του χρόνου μπορεί να φέρει ανεπαίσθητη φθορά στο οικιακό περιβάλλον μας και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας, ιδίως σε συνδυασμό με τον περιορισμό κατ’ οίκον λόγω της πανδημίας και την καθημερινότητας. Ωστόσο, η ανακαίνιση κάποιων χώρων ή ακόμη και η γενική αναμόρφωση δύναται να αποτελέσει μια απλή λύση ανανέωσης της διάθεσής μας και του χώρου στον οποίο μένουμε τόσο πολλές ώρες στην καθημερινότητά μας. Όταν η επιθυμία για αναμόρφωση σχετίζεται με χρηματικές συνέπειες, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Ας επενδύσουμε στον εαυτό μας και στο σπίτι μας, για να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο και φιλόξενο χώρο που θα μας δίνει κουράγιο και θα αναζωογονεί την ψυχή μας καθημερινά.

Εάν θέλετε να ανακαινίσετε το σπίτι σας με σκοπό να το νοικιάσετε πατήστε εδώ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν απαιτείται ειδική άδεια για να πραγματοποιήσετε κάποιες αλλαγές στο χώρο σας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και το είδος των εργασιών που επιθυμείτε να κάνετε. Για παράδειγμα, σε ορισμένα κράτη, η ανακαίνιση της κουζίνας ή του μπάνιου απαιτείται να έχει άδεια δόμησης, ενώ σε άλλα κράτη μπορεί να μην γίνεται απαραίτητο. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για την τοπική νομοθεσία προτού αρχίσετε οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι σας.

Συνεπώς, το να καταλάβετε τη διαδικασία για το ανακαινιστικό έργο σας στην Ελλάδα είναι σημαντικό, μιας και το να πληρώνετε πρόστιμα και να επηρεάζετε το περιβάλλον σας είναι αποτρεπτικό. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η ειδική άδεια ανακαίνισης είναι απαραίτητη και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε για να την αποκτήσετε.
Πιο συγκεκριμένα, για τις εργασίες αναμόρφωσης που είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ικριώματος, η έκδοση άδειας από την πολεοδομία είναι απαραίτητη. Υπάρχουν δύο βασικά είδη αδειών για αυτόν τον σκοπό:

 1. “Η μικρής κλίμακας άδεια”: που αφορά μικρούς προϋπολογισμούς ως 25000 ευρώ, και
 2. “Η μεγάλης κλίμακας άδεια”: που αφορά μεγάλες, δύσκολες και βαριές εργασίες.

Είναι σημαντικό να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργατών και των πολιτών και να αποφευχθούν παρατυπίες. Η πολεοδομία είναι το κρατικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την κοινοποίηση και το χειρισμό των αδειών.

Πότε δύναται να μην είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας;

Έργα που δεν χρήζουν ανάγκη έκδοσης οικοδομικής άδειας ή θετική απόφαση χορήγησης άδειας μικρής κλίμακας είναι οι παρακάτω:

 1. Οι εν λόγω περιπτώσεις υπό την αίρεση των εξειδικευμένων διοικητικών πράξεων:

α) Εσωτερικές εργασίες βαψίματος, επιδιόρθωση πορτών και παραθυρόφυλλων, καθώς και επιδιορθώσεις για περιπτώσεις λειτουργικότητας και διατήρησης της υγείας, μαστόρεμα και αλλαγή πατώματος.

β) μικρού μεγέθους επιδιορθώσεις ή μετατροπές που δεν αλλάζουν τον τωρινό τρόπο κατασκευής του οικήματος, καθώς και επιδιορθώσεις που είναι απαραίτητες για να διανύσει μια απόσταση ένα άτομο Αμεα. Εξαιρείται το φτιάξιμο ασανσέρ του παρ.2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012,

γ) τα βαψίματα έξω πλευράς ή αλλαγή κάγκελων ή επιδιόρθωση βερνικιών ή επιδιόρθωση πρόσοψης χωρίς τη χρησιμοποίηση σκαλωσιάς,

δ) η διατήρηση, επιδιόρθωση, μετατροπή ή και μερική αλλαγή συστημάτων και κυλινδρικών κατασκευών οικημάτων,

ε) αλλαγή του κενού των τοίχων που προορίζεται για πόρτα ή παράθυρα εσωτερικής ή εξωτερικής πλευράς και γυαλιού από βιομηχανικού υλικού στο όμοιο ξάνοιγμα,

στ) διατήρηση και επιδιόρθωση σκεπών ή διαμερισμάτων χωρίς τη χρησιμοποίηση σκαλωσιάς,

ζ) ελάχιστες μορφοποιήσεις εκτάσεων έως συν/πλην 0,80μ. από τη φυσική έκταση,

η) η εγκατάσταση air condition ή και κλειστού κυλινδρικού δοχείου που βρίσκεται στον τοίχο για ζέσταμα ή δημιουργία καυτού νερού χρησιμοποίησης σε υπαρκτά οικήματα, σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 16 του ν. 4067/2012, τοποθέτηση μιας σειράς από κυλινδρικά κλειστά μεταλλικά δοχεία αερίου για ζέσταμα ή δημιουργία καυτού νερού χρησιμοποίησης σε εξωτερικούς χώρους οικημάτων που βρίσκονται στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια του εδάφους, τοποθέτηση συστημάτων συστηματικής προμήθειας τροφής, διευθέτηση και υπολογισμός φυσικού αερίου, τοποθέτηση συνόλου πραγμάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας
Υψηλής Αποδοτικότητας, ανάγειων επιπέδων χωρισμού
ή υπολογισμού και διευθέτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρου 17 του ν. 4067/2012,

θ) εγκατάσταση ηλεκτρικής συσκευής θέρμανσης νερού που λειτουργεί με την ηλιακή ενέργεια,

ι) Αναβάθμιση ηλιακών συστημάτων και καμινάδων χωρίς τοποθέτηση ικριωμάτων,

ια) Τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες. Αλλαγή, τοποθέτηση ή αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωτερικών χώρων. Δημιουργία μικρής έκτασης διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, συντριβάνια, εικόνες , πάγκους και τραπέζια. Κατασκευή επιφανειών για πρόχειρα καταλύματα ζώων μέχρι 3 τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους εκτάσεων και γηπέδων,

ιβ) Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε ανοιχτούς χώρους. Ισχύει για οικόπεδα ή γήπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο χρήσης κατοικίας. Ισχύει επίσης για κτίρια με οικοδομική άδεια ή νόμιμα υφιστάμενα, όταν δεν επηρεάζονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου χρήσης κατοικίας. Οι κατοικίες να είναι ανεξάρτητες και μεμονωμένες με αυτοτελή φέροντα οργανισμό,

ιγ) Κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα έως πενήντα (50) τ.μ. σε ανοιχτούς χώρους, κήπους και βεράντες ισογείων, εκτός αν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις στην περιοχή,

ιδ) Δημιουργία κατασκευών για ανοιχτούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων σκαλών, κλίσεων (ραμπών), πεζοδρομίων και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε αυλές και γήπεδα,

ιε) Κατασκευή προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών,

ιστ) Ανακατασκευή δαπέδου για ακάλυπτους χώρους, με μέγιστο όριο το 1/3 του χώρου,
ιζ) Ανασχεδίαση της επιφάνειας εδάφους έως τα 0,80 μέτρα από το αρχικό έδαφος, για να βελτιωθεί το φυσικό ανάγλυφο, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς να παραβιάζεται η γενική γεωμορφολογία, η φυσική κλίση απορροής των βροχοπτώσεων και οι σταθμοί αφετηρίας μέτρησης υψομέτρων,

ιη) Κατασκευές εισόδου για οικόπεδα και γήπεδα με ύψος έως 2,50μ, πλάτος έως 2,50μ και βάθος έως 1,00μ,

ιθ) Κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακάλυπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές,

ικ) Ηλιακά πάνελ πάνω σε κτίρια και μέχρι 100kW ισχύς συστημάτων,

κα) Κατασκευές υπόγειων βάσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού. Κατασκευές συνοδών έργων για υπαίθριους Υποσταθμούς Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Περιορισμός σε 0,50 μέτρα από την εδάφους στάθμη. Έγκριση στατικής μελέτης από τον φορέα υλοποίησης.

2. Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συμπλήρωση ή τροποποίηση εργασιών χωρίς την έκδοση άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την απλούστευση και ενίσχυση της αυτονομίας των πολιτών. Υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απόφαση αυτή επιτρέπει στους ανθρώπους να πραγματοποιούν μικρές εργασίες χωρίς να χρειάζεται η περίπλοκη διαδικασία για την απόκτηση άδειας ή εγκρίσεων δόμησης. Αυτό επιτρέπει στους πολίτες να δραστηριοποιούνται με περισσότερη ελευθερία και ευελιξία χωρίς να υποχρεούνται να υποβληθούν σε πολυάριθμες διαδικασίες για να πραγματοποιήσουν απλές εργασίες.

Σε ποιες υποθέσεις δεν απαιτείται κάποια επιπρόσθετη ενέργεια πέραν της παραγωγής μικρής κλίμακας άδειας;

Ως μικρής κλίμακας εργασίες, σύμφωνα με τον νόμο 4076/2012 (ΦΕΚ 79Α), ορίζονται οι παρακάτω:

 1. Εργασίες με σκαλωσιά: Από τον ελαιοχρωματισμό των εξωτερικών τοιχωμάτων μέχρι την αντικατάσταση και επισκευή της στέγης, καθώς και άλλες εργασίες που απαιτούν ικριώματα.
 2. Βελτίωση του εσωτερικού μοντέλου, όπως απομάκρυνση εσωτερικών τοίχων ή συνένωση χώρων.
 3. Δημιουργία στεγανών κατασκευών και καλυπτήριων, καθώς και πέργκολες με έκταση άνω των 50 τ.μ. σε ανοικτούς χώρους, αυλές, ισογείων μπαλκόνια, υπαίθριους χώρους, εξώστες, και στέγες.
 4. Χρήζει αδείας το φτιάξιμο ή αλλαγή ασανσέρ.
 5. Γεωργία τοπίου, όπως η δημιουργία φυτεμένων αυλών και επιφανειών/χώρων. Επίσης, αν το οικόπεδο βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον και υπάρχει ανάγκη για κοπή δένδρων.
 6. Για οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση του κτιρίου που απαιτεί ανακαίνιση, χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας. Μερικά παραδείγματα είναι η προσθήκη παραθύρων ή μπαλκονόπορτας και η αντικατάσταση τους με χρήση σκαλωσιάς.
 7. Απλή εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
 8. Δημιουργία τζακιού και αντίστοιχης καπνοδόχου, καθώς και φούρνων με καπνοδόχους για επαγγελματική χρήση. Επίσης, εγκατάσταση αγωγών αερισμού σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.
 9. Περίφραξη σπιτιού ύψους 1 μέτρου με λιθοδομή ή ελαφριά περίφραξη γηπέδων για μη ρυμοτομούμενες περιοχές. Απαραίτητη προστασία για τα οικόπεδα σε αστικές περιοχές.
 10. Ανασκόπηση εδαφικών δοκιμών και ανασκαφές βάσει εγκυκλίου από την αρχαιολογική υπηρεσία.
 11. Κατασκευή προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση ευπαθών και ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως καθορίζονται.
 12. Συμπαγή και προσεγμένα κτίσματα και αντλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου, που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες διαστάσεις. Δεν απαιτείται κατασκευή υποστυλωμάτων εκτός αν η αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας το απαιτεί.
 13. Υπηρεσίες γεωτρήσεων για νερό σε ιδιόκτητα οικόπεδα, εντός ή εκτός σχεδίου, με έγκριση από τον τοπικό δήμο και την αρμόδια Διεύθυνση της περιφέρειας.
 14. Απαιτούμενες εργασίες για γεωτεχνικές έρευνες χωρίς εργασίες αντιστήριξης (σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003).
 15. Δημιουργία προσωρινών κατασκευών με επικύρωση από πιστοποιητικό ακαμψίας.
 16. Σταθμοί διανομής και ρύθμισης φυσικού αερίου στο υπόγειο.
 17. Δημιουργία εργοταξιακών οικισμών.
 18. Ανασκαφή καναλιών για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών.
 19. Εγκατάσταση ανεμπόδιστης υπογείου δεξαμενής για αέριο καύσιμο σε βενζινάδικα.
 20. Εγκατάσταση νερού πισίνας άνευ ταρατσοκάλυψης, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., με συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact. Δεν απαιτείται τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα για την εγκατάστασή τους, αρκεί να μην υπερβαίνουν το ύψος του εδάφους κατά περισσότερο από 1 μέτρο και να μην απαιτούνται μεγάλες εργασίες εκσκαφής ή επιχώσεις του εδάφους. Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος πρέπει επίσης να τηρείται. Απαιτείται υποβολή δήλωσης για την εγκατάσταση.
 21. Εγκατάσταση κεραιών.
 22. Κατασκευή μικρής αποθήκης σε αγροκτήματα, σύμφωνα με το νόμο 24/31.5.85 ΦΕΚ 270Δ. Μέγιστη επιφάνεια 15 τετραγωνικά μέτρα και ύψος έως 3 μέτρα. Χωρίς χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή. Μια αποθήκη ανά γήπεδο με έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας.

Εγκατάσταση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ποια πιστοποιητικά προ απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση άδειας μικρής κλίμακας;

Τα εν λόγω πιστοποιητικά είναι τα εξής και διαχωρίζονται σε γενικά και ειδικά. Τα γενικά είναι τα εξής:

 1. Αίτηση για άδεια από τον ιδιοκτήτη.
 2. Αποδεκτές εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 3. Αναφορά μηχανικού για το έργο με τον σχετικό προϋπολογισμό.
 4. Πιστοποιητικό Κτηματολογίου και Τίτλου Ιδιοκτησίας.
 5. Φωτογραφίες του κτιρίου.
 6. Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας ή άλλου νομιμοποιημένου έγγραφου, αν απαιτείται.
 7. Συμφωνία των συνιδιοκτητών για την πραγματοποίηση εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους.

Ενδεικτικώς τα ειδικά πιστοποιητικά που αφορούν τέσσερις περιπτώσεις είναι:

 1. Αναδιαμόρφωση εσωτερικού χώρου με αφαίρεση τοίχων:
 • Πιστοποιητικό μηχανικού επιβεβαιώνει ότι δεν παραβιάζονται τα δεδομένα του κτιρίου του οργανισμού.
 • Απεικόνιση του χώρου.
 • Αναλυτική τεχνική έκθεση με σκαριφήματα και σχέδια για επαρκή τεκμηρίωση της καθαίρεσης.
 • Δημιουργία προϋπολογισμού για το έργο.

2. Αναμόρφωση Σκεπής:

Πιστοποιητικό από μηχανικό για ίδιες διαστάσεις, ίδιο όγκο, και μη αλλαγή του τελικού ύψους του κτιρίου και της στέγης.
Αναπαράσταση του ακινήτου με κάτοψη, όψη και τομή σε κλίμακα 1:100.
Βεβαίωση του μηχανικού ότι τα στοιχεία του κτιρίου δεν παραβιάζονται.
Δήλωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.

3. Δημιουργία Πέργκολας:


Φωτογραφίες και εικόνες του ακινήτου.
Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος για την Οικοδομική Άδεια ή την Άδεια Δόμησης, εάν υπάρχει, ή για την διαδικασία δικαιοπραξίας, με σαφή παρουσίαση των εγκαταστάσεων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κλπ.).
Πιστοποιητικό από μηχανικό για τη μη παραβίαση της ιδιότητας του κτιρίου.

4. Τοποθέτηση Ασανσέρ:

Ανακοίνωση ανάθεσης μελέτης από επαγγελματία μηχανικό.
Απεικόνιση και προβολή του κτιρίου σε κλίμακα 1:100.
Δήλωση επαρκούς στατικής από επαγγελματία μηχανικό.
Έγγραφη δήλωση από τον αρμόδιο μηχανικό, που περιλαμβάνει τη μελέτη για την εγκατάσταση και πρόσβαση του ανελκυστήρα.
Ασφαλές και υγιές έργο: σχέδιο και φάκελος
Αντίγραφο Τοπογραφικού Πλάνου που υποβλήθηκε με την αρχική Οικοδομική Άδεια.
Μελέτη ηλεκτρομηχανολογίας που εξασφαλίζει την ασφάλεια του έργου.
Δήλωση ευθύνης από μηχανικό για ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Αν πρόκειται για πολυκατοικία, απαιτείται συναίνεση τουλάχιστον 51%.

Η άδεια μικρής κλίμακας είναι απαραίτητη για τον επαγγελματικό βίο σου, εάν σκοπεύεις να ξεκινήσεις δραστηριότητα σε ένα μικρό κτίριο. Ωστόσο, πρέπει να τηρείς το νόμο και να ελέγχεις τη νομιμότητα του κτιρίου στο οποίο επιθυμείς να λειτουργήσεις. Η άδεια μικρής κλίμακας δεν μπορεί να εκδοθεί αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίριο. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχεις το ιστορικό χτισίματος του κτιρίου και να διασφαλίζεται ότι όλες οι αυθαιρεσίες έχουν νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για έκδοση άδειας. Μόλις ελεγχθούν όλα τα νομικά ζητήματα, μπορείς να συνεχίσεις την επιχειρηματική σου δραστηριότητα με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Η είσοδος στην αγορά άδειας μικρής κλίμακας στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Η αίτηση για μια άδεια μικρής κλίμακας ή μια παράταση πρέπει να κατατεθεί εγκαίρως, αλλά μην ανησυχείτε, ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου μια εβδομάδα από την κατάθεση των δικαιολογητικών σας. Επίσης, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία η αίτηση μπορεί πλέον να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας (e-Άδειες). Όπως και να ‘χει, υπογραφή και σφραγίδα από τον αρμόδιο μηχανικό είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας άμεσα και εύκολα.
Η επόπτηση του έργου από τον ιδιοκτήτη δεν είναι απαραίτητη, παρά μόνο στην περίπτωση που απαιτείται η τοποθέτηση σκαλωσιάς. Κατά συνέπεια, ο μηχανικός πρέπει να συντάξει Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας και Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας και να επιβλέπει τις εργασίες σχετικά με τα ικριώματα. Είναι και προτεινόμενη η επίβλεψη του αρμόδιου μηχανικού κατά τη διάρκεια εργασιών όπως η καθαίρεση του τοίχου ή η ανακαίνιση της στέγης. Αν και ενδεχομένως προαιρετική, αυτή η σύσταση θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου κατά τη διάρκεια του έργου.

Το κόστος της άδειας μικρής κλίμακας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς εργολάβους και επαγγελματίες. Παρόλο που καθορίζεται από το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η παράλειψη έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, η δίωξη του παραβάτη μπορεί να οδηγήσει σε αυτόφωρη σύλληψη και σε επιβολή χρηματικού προστίμου.

Επίσης, η άδεια μικρής κλίμακας έχει διάρκεια ισχύος 12μηνη, με δυνατότητα παράτασης εφόσον αυτό απαιτείται από το έργο. Επομένως, είναι σημαντικό να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες και να εκδίδεται η άδεια μικρής κλίμακας για να αποφεύγονται ανεπανόρθωτα λάθη.


Ποια πιστοποιητικά προ απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση άδειας μεγάλης κλίμακας (άδειας δόμησης);

Η έκδοση οικοδομικής άδειας είναι απαραίτητη όταν σχεδιάζετε να χτίσετε μια νέα οικοδομή ή να προσθέσετε κάτι σε μια προϋπάρχουσα κατοικία. Οι προσθήκες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κατασκευή περιφράξεων, βόθρων και υπόγειων δεξαμενών νερού, καθώς και ανασκαφές και άλλες κατασκευές. Εάν, όμως, σκοπεύετε να κατεδαφίσετε ή να αλλάξετε τη χρήση μιας κατοικίας, θα χρειαστεί επίσης να ζητήσετε άδεια. Επίσης, αν συμβεί κάτι που απαιτεί αλλαγή στο αρχικό σας σχέδιο κατά τη διάρκεια της ισχύος της άδειας, θα χρειαστεί να ζητήσετε μια άδεια αναθεώρησης. Μην ξεχάσετε ότι η έκδοση αυτής της άδειας είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι το έργο σας είναι νόμιμο και ασφαλές. Συγκεκριμένα:

Κατασκευή νέου κτιρίου, προσθήκη οικίας ή ανακαίνιση του υφιστάμενου.
Κατεδάφιση ακινήτου.
Χτίσιμο πισίνας.
Δημιουργία νεροδεξαμενής.
Μετατροπή ακινήτου: από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο και αντίστροφα.
Ανασκαφές και επίπεδης επιφάνειας για εδάφη άνω των 0,80 μέτρων.
Μεγάλες ανακαινίσεις και νομιμοποιήσεις άνω των 25000 ευρώ.
Δημιουργία αναστηρικτικών τοίχων, περιφράξεων και περιτοιχίων που απαιτούν άδεια μεγαλύτερης κλίμακας.

Ποια πιστοποιητικά προ απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση άδειας μεγάλης κλίμακας (άδειας δόμησης);

Η ανέγερση νέων κτιρίων είναι ένα περίπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα, αλλά από τη στιγμή που έχει δοθεί η οικοδομική άδεια, η διαδικασία μπορεί να αποκτήσει μια πιο σταθερή εμφάνιση. Ωστόσο, πέρα από την ανέγερση του κτιρίου, υπάρχουν και άλλες προσθήκες που απαιτούν άδεια, όπως η κατασκευή περιφράξεων και υπόγειων δεξαμενών νερού. Η άδεια αυτή περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή βόθρων και τις ανασκαφές και εκδίδεται επίσης για τις αλλαγές στη χρήση του χώρου. Αν κατά τη διάρκεια της ισχύος της οικοδομικής άδειας συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή, απαιτείται άδεια αναθεώρησης. Δηλαδή:

Κτίριο νέας κατασκευής, προσθήκη οικίας ή επισκευή υφιστάμενου κτηρίου.
Διάλυση του ακινήτου.
Δημιουργία πισίνας.
Δημιουργία νεροδοχείου.
Μετατροπή της χρήσης του ακινήτου από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο και αντίστροφα.
Ανασκαφές και διαμόρφωση εδάφους άνω των 0,80 μέτρων.
Ανακαίνιση και νομιμοποίηση με έξοδα άνω των 25000 ευρώ.
Δημιουργία αναστηρικτικών τοίχων, περιφράξεων και περιτοιχίων εκτός από τις άδειες μικρής κλίμακας.

Ποια έγγραφα και μελέτες πρέπει να προσκομίσετε για να αποκτήσετε άδεια δόμησης;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα απαιτούμενα στοιχεία για τις προαπαιτούμενες μελέτες καθορίζονται από τον Νόμο 4030/2011 (ΦΕΚ 249/Α/25-11-2011) για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Παρακάτω παρουσιάζονται:

1. Θετική απόφαση ανέγερσης:

α) Αίτηση για χορήγηση άδειας από τον κύριο ή τον νόμιμο δικαιούχο σύμφωνα με τις αντίστοιχες δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων και το αντίστοιχο φύλλο ελέγχου.

β) Απεικονίζονται τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 4.

γ) Παραστατικά πληρωμής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

Επιπροσθέτως, συμπληρώστε τίτλο ιδιοκτησίας και παράσχετε πιστοποιητικά ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικά αποσπάσματα για κάθε ακίνητο. Παρέχετε επίσης τα έγγραφα νομιμότητας των υφιστάμενων κτιρίων σε περίπτωση προσθήκης ή εγκρίσεων άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, αν απαιτούνται.

2. Άδεια Ανέγερσης:

Για να αποκτήσετε άδεια δόμησης, πρέπει να υποβάλετε την έγκριση δόμησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μελέτες σύμφωνα με τους νόμους. Συγκεκριμένα:

α) Υποβολή αίτησης για ανάθεση ή ανάληψη με ένα ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.

β) Αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική μελέτη με έμφαση στην πυροπροστασία και την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία.

γ) Στατική μελέτη.

δ) Διεπιστημονικές αναλύσεις για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
ε) Μελέτη για την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου.

στ) Ανάλυση του χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

ζ) Ανάλυση υδραυλικών συστημάτων και αποχετεύσεων.

η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

θ) Έγκριση μελέτης καυσίμου αερίου από την εταιρεία παροχής αερίου.

ι) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μηχανικού μελετητή, η οποία δηλώνει ότι:

Οι μελέτες συμπληρώθηκαν σύμφωνα με τους γενικούς και ειδικούς πολεοδομικούς κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους αντιστοιχούν στις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν.

Τα σχέδια και οι μελέτες έχουν τις ίδιες διαστάσεις και στοιχεία με το διάγραμμα δόμησης και το τοπογραφικό διάγραμμα που χρησιμοποιήθηκαν για την έγκριση δόμησης.

Οι τεχνικές εκθέσεις για τους υπολογισμούς είναι ολοκληρωμένες και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

ια) Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας για το έργο, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τις καθορισμένες διατάξεις του νόμου 305/1996 (Α΄ 212).

ιβ) Συμβόλαιο για την παροχή χώρων στάθμευσης σύμφωνα με τον νόμο 1221/1981, πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή εγγραφής στο κτηματολογικό γραφείο. Αντί για το συμβόλαιο, για την αγορά απαιτείται απόδειξη καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

ιγ) Παρουσίαση των αιτιολογικών σκέψεων για την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210).

ιδ) Αποδείξεις κατάθεσης κρατήσεων και πληρωμής εισφορών από τους μελετητές.

ιε) Ταυτότητα κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.

3. Υποβάλετε την αίτησή σας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

4. Θεσπίζονται κοινές αποφάσεις από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των αρμόδιων Υπουργών για κάθε περίπτωση. Αναλυτικά:

α) Μια διαδραστική ιστοσελίδα που σας προσφέρει ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία.

β) Κάνοντας χρήση του διαδικτύου, μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με τις δημόσιες υπηρεσίες και άλλους φορείς που χορηγούν εγκρίσεις. Επιπλέον, μπορούμε να αναζητήσουμε αυτόματα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρχές.

γ) Τεχνικές προδιαγραφές και δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την παράγραφο 3.

Η Οικοδομική άδεια ισχύει μέχρι τη λήξη των εργασιών που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Μπορεί να γίνει αναθεώρηση της Οικοδομικής Άδειας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αναδιοργάνωση της αρμοδιότητας του μηχανικού.
Αλλαγή ονόματος στην άδεια.
Αλλαγή στις εκ των κατατεθεισών μελετών, είτε ολική είτε μερική.
Αναδιοργάνωση της χρήσης ακινήτου.
Αύξηση στον συντελεστή δόμησης: Πώς να αξιοποιήσετε τις οικοδομικές ευκαιρίες.
Αύξηση του συνολικού όγκου του ακινήτου.

Κατά την έκδοση μιας άδειας μεγάλης κλίμακας για οικοδομικά έργα, ο χρόνος απαιτούμενος δεν μπορεί να οροθετηθεί αυστηρά καθώς υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και αναγκαία έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν. Τυχόν καθυστερήσεις μπορούν να δημιουργηθούν από παρεμβολή γραφείων αρμοδιότητας αλλά και από το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Ωστόσο, μια εξαιρετική επιλογή παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων εγγράφων μέσω της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας (e-άδειες). Το κόστος μιας Οικοδομικής Άδειας εξαρτάται από τον τύπο εργασίας που απαιτείται και τα χαρακτηριστικά της οικοδομής καθώς καθορίζεται από το κράτος.

Συνοψίζοντας, ένας μηχανικός αποτελεί αναντίρρητα απαραίτητο σύμβουλο σε κάθε εργασία ανακαίνισης ή οικοδόμησης κατοικίας. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός: είναι ο επαγγελματίας που έχει τη γνώση και την εμπειρία για να κρίνει ποια έγγραφα απαιτούνται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμη και αν είστε επαγγελματίας σε αυτό τον τομέα, όμως, ένας μηχανικός μπορεί να σας επιφυλάξει απρόσμενα πλεονεκτήματα. Χάρη στη σωστή επίβλεψη του, μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη άδεια και να εξασφαλίσετε την ποιότητα και την σωστή διεκπεραίωση των εργασιών σας. Απλώς επικοινωνήστε μαζί του/της και αναλάβετε την εκτέλεση της εργασίας σας με ασφάλεια και επιτυχία.

Άδεια Ανακαίνισης Οικίας: Καλέστε μας σήμερα!

Η ανακαίνιση του σπιτιού σας απαιτεί πολλή προετοιμασία και συχνά μια αδειοδότηση πριν από την έναρξη των εργασιών. Αν ανησυχείτε για το καθεστώς που αφορά την άδεια ανακαίνισης, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Η εταιρεία μας, Easy Reno, έχει μακρόχρονη πείρα σε ανακαινίσεις κατοικιών και άριστη γνώση του νομοθετικού πλαισίου. Είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη και να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι εργασίες θα εκτελούνται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου αποτελέσματα. Έτσι, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και ασφαλή διαδικασία ανακαίνισης.Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες