ανακαινιση

Θερμομόνωση: Τι Να Επιλέξω;

Table of Contents

Θες να μάθεις τι είναι η θερμομόνωση; Από εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου μέχρι θερμομόνωση ταράτσας, σας έχουμε καλλυμένους.

Θερμομόνωση

Αυτό το άρθρο δεν έχει ως στόχο να σας κατευθύνει σε μία λύση, αλλά αντίθετα παρουσιάζει τα διάφορα χαρακτηριστικά κάθε εφαρμογής, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, αγαπητοί αναγνώστη μπορείτε να μάθετε τι είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας, να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να κατανοήσετε τι πρέπει να αναζητήσετε πριν κάνειτε μια επιλογή σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση του χώρου σας.

Τι είναι η θερμομόνωση;

Η θερμομόνωση είναι ένα υλικό ή μια συσκευή που συμβάλλει στην αποτροπή της διαφυγής ή της εισόδου θερμότητας σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Χρησιμοποιείται τόσο σε σπίτια όσο και σε κτίρια για να διατηρεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους άνετη, ενώ παράλληλα εξοικονομεί ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μόνωσης που διατίθενται στην αγορά, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Δυο λόγια και για την θερμομόνωση ταράτσας

Η θερμομόνωση ταράτσας είναι η διαδικασία προστασίας της οροφής ενός κτιρίου από εξωτερικά στοιχεία όπως ο ήλιος, η βροχή και η υγρασία. Αυτό γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων υλικών κατά την κατασκευή και την εγκατάσταση. Η μόνωση στέγης διατηρεί επίσης τα κτίρια σε κανονικές θερμοκρασίες, καθιστώντας την απαραίτητο μέρος της κατασκευής.

Η μόνωση ταράτσας ταξινομείται σε δύο κατηγορίες. 

  • Η πρώτη είναι η συμβατική μόνωση στέγης. Σε αυτή τη μέθοδο, η στεγανωτική μεμβράνη τοποθετείται πάνω από το στρώμα της θερμομόνωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία τόσο του υλικού όσο και της απόδοσής του. Η επιλογή της κλασικής μόνωσης θα στεγανοποιήσει αποτελεσματικά τη θερμομόνωσή σας, εμποδίζοντας την υγρασία ή το νερό να εισχωρήσει και να την καταστρέψει. 
  • Τέλος, υπάρχει η αντίστροφη μόνωση οροφής. Αυτός είναι ένας νεότερος τρόπος μόνωσης κατά τον οποίο τα υλικά στεγανοποίησης τοποθετούνται απευθείας στη δομή. Το στρώμα στεγανοποίησης βρίσκεται κάτω από τη μόνωση, προστατεύοντας έτσι την ταράτσα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και διατηρώντας μια άνετη θερμοκρασία όλο το χρόνο.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή του σωστού τύπου μόνωσης για τη στέγη σας, όπως η ηλικία του κτιρίου, η κατάσταση της υπάρχουσας μόνωσης και τα χρήματα που έχετε να δαπανήσετε.

Η εσωτερική θερμομόνωση κτιρίου

Εάν επιλέξετε εσωτερική θερμομόνωση, το μονωτικό υλικό θα βρίσκεται στο εσωτερικό του τοίχου σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος να φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία όταν θέτετε σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης ή ψύξης.

Ωστόσο, μόλις σταματήσει να λειτουργεί, η θερμότητα θα διαφύγει πιο γρήγορα, επειδή δεν εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα ενός τοίχου – ή την ικανότητά του να απελευθερώνει θερμότητα μέσω ακτινοβολίας. Σε κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς, όπως κτίρια γραφείων, σχολεία, αίθουσες εκδηλώσεων και θέατρα, προτιμάται συνήθως η εσωτερική θερμομόνωση, επειδή η προτεραιότητα είναι η γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο. Με αυτή την επιλογή, η εσωτερική μόνωση του σπιτιού σας είναι ευκολότερη και πιο προσιτή από ό,τι νομίζετε.

Δεν χρειάζεστε σκαλωσιές όπως για την εξωτερική μόνωση, ούτε στρώμα βάσης ή ειδική επίστρωση. Το μόνο πράγμα που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε τη δουλειά είναι γυψοσανίδα και χρώμα.Η εσωτερική θερμομόνωση είναι απαραίτητη για την προστασία των παλαιών ή διατηρητέων κτιρίων από τα στοιχεία της φύσης, καθώς οι εξωτερικές αλλαγές στο κτίριο θα ήταν δραστικές και αισθητές.

Η μέθοδος αυτή αφήνει την τοιχοποιία ακόμη εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες (ηλιακή ακτινοβολία, βροχή, παγετός, συστολή/διαστολή κ.λπ.), αλλά συμβάλλει στη διατήρηση της αρχικής της εμφάνισης.Η εσωτερική θερμομόνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του εσωτερικού ενός κτιρίου χωρίς αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις.

Με τη μόνωση των εσωτερικών τοίχων μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και να κάνουμε τον χώρο πιο άνετο. Αυτός ο τύπος μόνωσης είναι λιγότερο δαπανηρός από τις παραδοσιακές μεθόδους και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του έτους, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η απόδοση της επένδυσης είναι επίσης συντομότερη, καθιστώντας την επιλογή αυτή ελκυστική για πολλούς ανθρώπους.

Η εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου

Η χρήση εξωτερικής θερμομόνωσης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει ο χώρος στην επιθυμητή θερμοκρασία, αλλά θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή του συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Αυτό συμβαίνει επειδή εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα του όποιου κελύφους (κτίριο, σπίτι κ.λπ.) χρησιμοποιούμε.

Συνήθως προτιμάται σε κτίρια συνεχούς χρήσης, όπως κτίρια κατοικιών, όπου η προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την απενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Ωστόσο, πρόκειται για μια πιο σύνθετη εφαρμογή που συνήθως απαιτεί σκαλωσιές και περιλαμβάνει περισσότερα υλικά και βήματα εφαρμογής.

Τα διατηρητέα κτίρια δεν μπορούν να έχουν εξωτερικά συστήματα θερμομόνωσης, επειδή αλλάζουν την εμφάνιση του κτιρίου. Με την προστασία της τοιχοποιίας από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τις καταπονήσεις, καθώς και με την προστασία στοιχείων όπως οι σωλήνες νερού από τη βροχή και τον παγετό, το σύστημα αυτό είναι ευεργετικό.

Η εφαρμογή ενός επιχρίσματος τοιχοποιίας (σοβά) στο εξωτερικό ενός κτιρίου, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνιση και τη μακροζωία του χωρίς να αλλάξετε το εσωτερικό του. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια πιο δαπανηρή επιλογή με πιο αργή περίοδο απόσβεσης, είναι σημαντικό να σταθμίσετε τις επιλογές σας πριν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο. Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν το πότε μπορούν να εφαρμοστούν τα επιχρίσματα τοιχοποιίας.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους θερμομόνωσης περιλαμβάνουν:

Μονωτικό αφρώδες υλικό: Αυτό το είδος θερμομόνωσης κατασκευάζεται από πολυουρεθάνη ή άλλα αφρώδη υλικά. Μπορεί να ψεκαστεί στη θέση του, καθιστώντας το ιδανικό για δυσπρόσιτες περιοχές. Η θερμομόνωση από αφρό είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στο να εμποδίζει τον θόρυβο.

Μόνωση από υαλοβάμβακα: Ο υαλοβάμβακας είναι ένας τύπος μόνωσης που κατασκευάζεται από ίνες γυαλιού. Χρησιμοποιείται για τη μόνωση τοίχων, οροφών, δαπέδων και αγωγών. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους θερμομόνωσης. Είναι κατασκευασμένος από ανακυκλωμένο γυαλί και άλλα υλικά, και μπορεί να βρεθεί, τόσο σε ρολά, όσο και σε στρώματα. Η θερμομόνωση από υαλοβάμβακα είναι εύκολη στην εγκατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλεί φαγούρα στην εργασία και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο ορισμένοι άλλοι τύποι θερμομόνωσης.

Μόνωση κυτταρίνης: Αυτός ο τύπος μόνωσης κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα προϊόντα χαρτιού και άλλα υλικά. Χρησιμοποιείται συχνά σε σοφίτες και τοίχους και μπορεί να φυσήξει στη θέση της. Η θερμομόνωση κυτταρίνης είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ αποτελεσματική στο να εμποδίζει τον θόρυβο. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εγκατασταθεί σωστά.

Μόνωση από άκαμπτο αφρό: Αυτός ο τύπος θερμομόνωσης κατασκευάζεται από πολυστυρένιο ή άλλα άκαμπτα αφρώδη υλικά. Διατίθεται σε πλάκες ή φύλλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή με άλλους τύπους μόνωσης. Η μόνωση από άκαμπτο αφρό είναι αποτελεσματική στη μείωση των απωλειών θερμότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως τοίχους, οροφές, δάπεδα και συστήματα HVAC.

Υαλοβάμβακας χαλαρής πλήρωσης: Αυτός ο τύπος θερμομόνωσης αποτελείται από μικρά κομμάτια υαλοβάμβακα που φυσάει στη θέση τους. Συνήθως χρησιμοποιείται σε σοφίτες και ερπυστριοφόρους χώρους. Η μόνωση με υαλοβάμβακα χαλαρής πλήρωσης είναι λιγότερο αποτελεσματική από άλλους τύπους μόνωσης, αλλά είναι ευκολότερη στην εγκατάσταση και μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή για δυσπρόσιτες περιοχές.

Αφρός ψεκασμού: Η θερμομόνωση με αφρό ψεκασμού αποτελείται από ένα μείγμα χημικών ουσιών που ψεκάζονται σε επιφάνειες. Είναι ένας τύπος μόνωσης που ψεκάζεται σε τοίχους, οροφές και δάπεδα. Διαστέλλεται και σχηματίζει ένα φράγμα που συμβάλλει στη συγκράτηση της θερμότητας μέσα ή έξω από έναν χώρο. Δηλαδή διαστέλλεται για να γεμίσει τον χώρο και σχηματίζει ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά της απώλειας θερμότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων τοίχων, οροφών, δαπέδων και συστημάτων HVAC.

Αντανακλαστικό φύλλο: Η θερμομόνωση αντανακλαστικού φύλλου αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα φύλλου αλουμινίου που αντανακλά τη θερμότητα. Διατίθεται σε φύλλα ή ρολά και μπορεί να εγκατασταθεί σε τοίχους, οροφές, δάπεδα και αγωγούς HVAC. Η μόνωση με αντανακλαστικό φύλλο είναι λιγότερο αποτελεσματική από άλλους τύπους μόνωσης, αλλά είναι ευκολότερη στην εγκατάσταση και μπορεί να αποτελέσει καλή επιλογή για δυσπρόσιτες περιοχές.

Θερμικές κουβέρτες: Οι θερμικές κουβέρτες κατασκευάζονται από υλικά που αντανακλούν τη θερμότητα, όπως υαλοβάμβακας ή φύλλο αλουμινίου. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θερμομόνωση τοίχων, οροφών, δαπέδων και σωληνώσεων.

Πλάκα αφρού: Η αφρώδης πλάκα είναι ένα άκαμπτο πάνελ που αποτελείται από αφρώδη μόνωση που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δύο στρώματα πλακών. Χρησιμοποιείται για τη θερμομόνωση τοίχων, οροφών και δαπέδων.

Ορυκτοβάμβακας: Ο ορυκτοβάμβακας είναι ένας τύπος θερμομόνωσης που κατασκευάζεται από ίνες πετρώματος ή σκωρίας. Χρησιμοποιείται για μόνωση τοίχων, οροφών, δαπέδων και αγωγών.

Συμπέρασμα;

Υπάρχουν πολλοί τύποι θερμομόνωσης που διατίθενται σήμερα στην αγορά. Κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο για τις ανάγκες σας. Οι θερμικές κουβέρτες,οι αφρώδεις πλάκες, ο αφρός ψεκασμού, ο υαλοβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας, αποτελούν καλές επιλογές για τη μόνωση τοίχων, οροφών και δαπέδων.

Τελικά τι να διαλέξω; Εσωτερική ή Εξωτερική θερμομόνωση;

Ενώ η εξωτερική θερμομόνωση είναι συνήθως η πιο αποτελεσματική και βιώσιμη επιλογή για κτίρια συνεχούς χρήσης, δεν είναι απαραίτητα πάντα η σωστή επιλογή. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως ο τύπος του εν λόγω κτιρίου, η τοποθεσία του και οι περιβάλλουσες κατασκευές, η προβλεπόμενη χρήση, οι προτιμήσεις εξωτερικής εμφάνισης και πολλά άλλα.

Εάν το κτίριό σας είναι (μονο)κατοικία, συνιστούμε την εξωτερική θερμομόνωση ως την καλύτερη επιλογή. Επιχορηγείται από κρατικά Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, οπότε είναι μια πολύ προσιτή λύση. Αν τη συνδυάσετε με μόνωση σοφίτας (η οποία επίσης επιδοτείται), θα έχετε συνολικά το ιδανικό αποτέλεσμα.Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εσάς, μην ανησυχείτε! Η εσωτερική θερμομόνωση είναι σχεδόν εξίσου καλή και έχει πολύ γρήγορη απόσβεση όσον αφορά το κόστος.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες