Home Renovation Redefined

11 Ιδέες Κήπου: Ανακαίνιση και Διακόσμηση Εξωτερικών Χώρων

Table of Contents

Αναζητάς έμπνευση για τις καλύτερες ιδέες κήπου και διακόσμησης εξωτερικών χώρων; Η EasyReno έχει τη λύση.

Ιδέες Κήπου

ΙΔΕΕΣ ΚΗΠΟΥ – Ένδεκα Βήματα Για Επιτυχημένη Ανακαίνιση & Η Συντήρηση Μετά

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τους τυχερούς συνανθρώπους μας που διαθέτουν κατοικία με κήπο και στόχος του είναι να σας δώσει έντεκα ιδέες κήπου για να πάρετε έμπνευση. Επειδή, όμως, δίνουμε σημασία στο κυρίως σπίτι, αδιαφορούμε συνήθως για τον κήπο και τις κηπουρικές εργασίες. Το πολύ-πολύ να αγοράσουμε ένα τραπέζι για εξωτερικό χώρο και λίγες καρέκλες. Όμως ο κήπος τον οποίο χαιρόμαστε τουλάχιστον δύο εποχές το χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν ανοίγει ο καιρός, αποτελεί ένα από τα πιο διακεκριμένα σημεία της ιδιοκτησίας μας.  Αν τον περιποιηθούμε λίγο, μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο χώρο τον οποίο δεν θα θέλουμε να αποχωριστούμε.

Ιδέες για ανακαίνιση κήπου υπάρχουν πολλές. Εκτός από την βοήθεια ενός ειδικού αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων, θα επιστρατεύσουμε το γούστο και τη φαντασία μας.

Ο κήπος μπορεί να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του οικήματος , οπότε φαίνεται από τους διερχομένους, ή στο πίσω μέρος, εσωτερικός, οπότε είναι κρυμμένος από αγνώστους, αλλά ορατός από τους γείτονες περιοίκους.

Υπάρχει σήμερα ολόκληρη επιστήμη που ασχολείται με τους κήπους. Είναι η Αρχιτεκτονική Τοπίου, που μελετά, ερευνά, σχεδιάζει, και αναδιαμορφώνει εξωτερικούς χώρους. Οι προτάσεις και ιδέες κήπου των αρχιτεκτόνων εξωτερικού χώρου έρχονται μετά από εμπεριστατωμένη επιτόπια έρευνα σε σχέση με την υγρασία, το κλίμα, το έδαφος, τα ενδιαφέροντα όσων θα ζήσουν σ’ αυτό το σημείο της ιδιοκτησίας μας.

Πρέπει να εξετάσουμε αν ο υπάρχον χώρος που καλούμε «κήπο» είναι εν λειτουργία, είναι παλαιού τύπου, αν είναι εγκαταλελειμμένος και αφημένος στη μοίρα του.  

Ιδέες Κήπου – Ένδεκα Συμβουλές και βήματα για να ανακαινίσω με επιτυχία τον παρατημένο και εγκαταλελειμμένο κήπο μου.

1.       Έχω αποφασίσει το χρηματικό ποσό που μπορώ να διαθέσω για τον κήπο μου, καθώς και το στόχο που επιδιώκω με τη συγκεκριμένη ανακαίνιση. Πρέπει να ενημερώσω τον αρχιτέκτονα, γιατί θα εστιάσει στο σκοπό που επιδιώκω. Πώς θα χρησιμοποιείται ο κήπος μου μετά την ανακαίνιση; Ποια θα είναι η λειτουργικότητά του, τόσο για μένα, όσο και για τα άλλα μέλη της οικογένειας ή τους υπόλοιπους χρήστες του κήπου;

2.       Απευθύνομαι σε ειδικό αρχιτέκτονα για ιδέες κήπου, για να ερευνήσει την δική μου περίπτωση και να συντάξει μια μελέτη με τις ιδιαίτερες προδιαγραφές του κήπου, της περιοχής όπου βρίσκεται, αλλά και τα γούστα μου.  Θα επισκεφθεί το χώρο, θα κάνει μετρήσεις, θα σχεδιάσει την έκταση, θα καταγράψει τα ήδη υπάρχοντα φυτά και τη σχετική βλάστηση, τα διάφορα φυσικά εμπόδια όπως βράχους ή πέτρες, τις πιθανές υπάρχουσες κατασκευές, π.χ. ένα παρατημένο κοτέτσι ή μια αποθηκούλα, τον τρόπο άρδευσης του χώρου αν υπάρχει κ.λπ. Υπάρχει κάτι, κάποιο στοιχείο, που μπορεί να εμποδίζει ή να επηρεάζει την ανακαίνιση του κήπου μου;

3.       Με τον αρχιτέκτονα επισκεπτόμαστε ένα ή περισσότερα φυτώρια για να ενημερωθούμε για τα φυτά και τα δέντρα ή τα κακτοειδή που πιθανόν θα εντάξουμε στον κήπο μας. Θέλουμε κάτι αρωματικό, κάτι που να ευωδιάζει; Εκεί θα είναι η πηγή για όλες τις ιδέες κήπου. Θέλουμε κάτι που να είναι αειθαλές, κάτι που να μην είναι φυλλοβόλο; Κάτι που να θέλει λίγο νερό ή κάτι που να αντέχει σε πολύ κρύο ή πολλή ζέστη; Στο φυτώριο θα συναντήσουμε ίσως όμορφα και άγνωστα σε εμάς φυτά. Θα τα προσεγγίσουμε οπτικά, θα τα μυρίσουμε, θα τα αγγίξουμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν τρυπούν τα δάκτυλα, δεν «τσιμπάνε» …

4.       Ο ειδικός φτιάχνει το Σχέδιο και προτείνει ιδέες με βάση τα παραπάνω. Έχει προβληματιστεί και ως προς τα φυτά ή δέντρα που θα προτείνει στις ιδέες κήπου που θα μας παραθέσει, πάντα σε συνάρτηση με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής όπου βρίσκεται ο κήπος μου. Έχει μελετήσει τη δυνατότητα προσαρμογής τους. Έχει στο μυαλό του και διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί κάτι από τα προτεινόμενα μπορεί να μη μας αρέσει. Μπορεί να μη μας αρέσει ή το είδος κάποιου δέντρου ή η ηλικία του. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλω να φυτευτεί μια μεγάλης ηλικίας ελιά που έχει και άλλο κόστος ενώ απαιτεί και μεταφορά με γερανό. Η τελική απόφαση είναι δική μας.

5.       Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των φυτών σε συνάρτηση με τις ιδέες κήπου που έχουμε σχεδιάσει. Πόσα άνθη θα βάλω και σε ποιο σημείο. Θα είναι πολύχρωμα ή όχι; Πόσα δέντρα θα βάλω, τι είδους και σε ποιο σημείο. Θέλω γκαζόν ή όχι. Θέλω διαδρόμους; Πλακόστρωτους ή ξύλινους; Θέλω διακοσμήσεις ή κατασκευές από πέτρα; Θέλω αγάλματα ή συντριβάνι ;

6.       Στη συνέχεια πρέπει να μελετηθεί το πρόβλημα της άρδευσης του κήπου, σε σχέση και με την επιλεγείσα βλάστηση. Θα τοποθετηθεί αυτόματο πότισμα; Μήπως τα φυτά που επέλεξα σε σχέση και με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής δεν ζητούν κάτι τέτοιο; Πώς θα επιτευχθεί οικονομία νερού;

7.       Το επόμενο βήμα αφορά στη μελέτη του νυχτερινού φωτισμού του κήπου μου. Γίνεται από ειδικό ξεχωριστή μελέτη. Πότε δύει ο ήλιος; Αν δύει νωρίς απαιτείται φωτισμός του κήπου. Τίθεται και θέμα ασφάλειας του χώρου αλλά και των ενοίκων του σπιτιού. Θα μπουν προβολείς; Σε ποια σημεία; Θα πέφτουν στον κορμό κάποιου δέντρου; Θα χρησιμοποιήσουμε ηλιακούς συλλέκτες, μικρά φωτοβολταϊκά; Θα χρησιμοποιήσουμε αυτόματους προβολείς ευαίσθητους στις κινήσεις; Η συγκεκριμένη Μελέτη Φωτισμού συμπληρώνει τις υπόλοιπες.

8.       Ο αρχιτέκτονας καταγράφει και εντάσσει όλες τις προαναφερθείσες μελέτες και παρατηρήσεις  στο αρχικό του σχέδιο, προετοιμάζοντας την Τελική Πρόταση προς τον πελάτη.

9.       Αν το Αρχιτεκτονικό Γραφείο διαθέτει τις τεχνολογικές δυνατότητες, θα ετοιμάσει και θα μας προβάλει ψηφιακά τον μελλοντικό κήπο μας, για  «να πάρουμε μια γεύση»  ως προς το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για τις καταλληλότερες ιδέες κήπου. Θα τον περιηγηθούμε ψηφιακά. Μήπως τώρα κάτι δεν μας  «κολλάει» και θέλουμε να το αλλάξουμε; 

10.   Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, έρχεται και η κοστολόγηση της ανακαίνισής μας για τις ιδέες κήπου. Βρισκόμαστε μέσα στο επιθυμητό χρηματικό όριο; Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί; Για πόσο μεγάλο διάστημα θα εργάζεται το Συνεργείο; Μήπως θέλω να προλάβω κάποια επέτειο ή μια πιθανή αναχώρησή μου; Μπορεί να γίνει επίσπευση χωρίς να γίνει ζημία;  Δίνουμε την τελική έγκριση για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης;

11.   Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο μας παραδίδει τη μελέτη και πληρώνουμε το κόστος της, εκτός και αν προχωρήσει άμεσα η ανακαίνιση, οπότε δίνουμε μια προκαταβολή σε σχέση με το συνολικό κόστος του έργου. Προσδιορίζουμε την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

Ως προς τη διακόσμηση του κήπου υπάρχουν πολλές ιδέες, τις οποίες ,όμως, δεν θα αναφέρουμε εδώ. Αυτό που πρέπει σίγουρα να λάβουμε υπόψη μας δεν είναι μόνο η ανακαίνιση του κήπου, αλλά και η τακτική συντήρησή του. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν το φροντίσουμε, όλος ο κόπος και τα χρήματά μας θα χαθούν.

Τι εννοούμε όταν λέμε «Συντήρηση Κήπου» ;

Εννοούμε όλες τις εργασίες που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ανεξαρτήτως εποχής. Ο κήπος μας συνεχίζει να υπάρχει και τον χειμώνα, κι ας μην τον χαιρόμαστε όπως πρέπει ή όπως θα επιθυμούσαμε.

Όμως για ποιες και τι είδους Εργασίες Συντήρησης μιλάμε; Απαιτούνται ειδικοί τεχνίτες ή επιστήμονες; Αυτές αφορούν:

Κλάδεμα φυτών, θάμνων, δέντρων, ανάλογα με την εποχή, και σχηματοποίηση όπου χρειάζεται, κούρεμα του χλοοτάπητα εφόσον έχει τοποθετηθεί, αφαίρεση ξερών κλαδιών και φύλλων για καλό αερισμό, έλεγχος του αυτόματου ποτίσματος εφόσον υπάρχει, αλλαγή μπαταριών και ρύθμιση ανάλογα με τις εποχιακές καιρικές συνθήκες, τοποθέτηση  λιπασμάτων όπου χρειάζεται, όπως και ψεκασμός με φυτοφάρμακα όπου απαιτείται, για να αποφευχθούν ασθένειες, καθώς και καθαρισμός του κήπου από πεταμένα φύλλα, κλαδιά και τυχόν απορρίμματα.

Εννοείται πως οι προαναφερόμενες εργασίες δεν μπορούν να παραμεληθούν. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κήπος μας, τόσο περισσότερη φροντίδα θέλει. Θα συνεργαστούμε με έμπειρους επιστήμονες Γεωπόνους και Κηποτέχνες Κηπουρούς. Επιβάλλεται να τηρείται οπωσδήποτε το Πρόγραμμα Συντήρησης του κήπου μας και των εγκαταστάσεών του, με ενημερωτική καταγραφή των πεπραγμένων κάθε επίσκεψης, καθώς και υπογραφές του Συνεργείου Συντήρησης, όπως κάνουμε με το σέρβις του αυτοκινήτου μας, της πισίνας ή το σέρβις του ανελκυστήρα.

Σίγουρα, μια ανακαίνιση στον κήπο μας σήμερα επιβάλλεται, ειδικά αν, λόγω οικονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κάνουμε πολυήμερες διακοπές. Μια ανακαίνιση στον κήπο μας με σύγχρονες αντιλήψεις και ιδέες κήπου ,θα μας αλλάξει τη ζωή.

Ιδέες Κήπου Με Την Easy Reno

Σ’ έναν όμορφο κήπο ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, ηρεμούμε, βιώνουμε έντονα συναισθήματα, απολαμβάνουμε, διασκεδάζουμε, αναπολούμε, ζούμε… Ας αναβαθμίσουμε, λοιπόν, τα όνειρά μας… Για να γίνει ο κήπος μας προέκταση του εαυτού μας… Και «Καλή μας απόλαυση!»…

Ελάτε σε επαφή μαζί μας σήμερα κιόλας για τις καλύτερες ιδέες κήπου.

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες