Home Renovation Redefined

Ανακαίνιση Υπνοδωματίου Σε 7 βήματα

Table of Contents

Ανακαίνιση Υπνοδωματίου Σε 7 βήματα

Είναι λογικό να θέλεις την καλύτερη ανακαίνιση υπνοδωματίου για το σπίτι που ονειρεύεσαι. Ο συγκεκριμένος τύπος  ανακαίνισης  είναι βέβαιο ότι θα σας αλλάξει ριζικά τη διάθεση, θα σας τονώσει την  όρεξη για κάποια δραστηριότητα, θα σας κάνει να νιώσετε γαλήνη και ευφορία. Το μάτι του ανθρώπου συνηθίζει πολύ γρήγορα στις ίδιες εικόνες και από ένα σημείο και μετά πολλά πράγματα δεν τα προσέχει καθόλου. Σίγουρα  θα έχετε παρατηρήσει και από τον εαυτό σας ότι μόλις επιχειρήσετε μια αλλαγή, απευθείας η ψυχολογία σας αλλάζει και αποκτάτε μια αίσθηση ανανέωσης και θετικής ψυχολογικής διέγερσης και τόνωσης.

Φανταστείτε λοιπόν, πόσο θα αλλάξει η  ιδιοσυγκρασία σας  με μια ανακαίνιση στο υπνοδωμάτιο, αφού πρόκειται για έναν ιδιαίτερο και προσωπικό για εσάς χώρο, που, εκτός των άλλων, αποτελεί και το «ερημητήριο», το «ησυχαστήριο», την «κρυψώνα» σας…

Ανακαίνιση Υπνοδωματίου
Ανακαίνιση Υπνοδωματίου

Ανακαίνιση υπνοδωματίου : Επτά συμβουλές για μια επιτυχημένη αναδιαμόρφωση, για ένα τέλειο υπνοδωμάτιο

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ : Εργονομία χώρου

Πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το σπίτι μου; Τι επιθυμώ να αλλάξω ως προς τη διαρρύθμιση των χώρων; Μήπως το υπνοδωμάτιο πρέπει να αλλάξει αίθουσα; Θα ανακαινίσω το δικό μου υπνοδωμάτιο, των παιδιών ή και τα δύο; Μήπως η οικογένειά μου είναι μονογονεϊκή; Μήπως από τις αλλαγές θέλω να εξοικονομήσω χώρο για γραφείο, χώρο εργασίας, στο σπίτι; Κατά την ανακαίνιση υπνοδωματίου, πρέπει να θυμάστε ότι στόχος είναι η Εργονομία.

Ανακαίνιση Υπνοδωματίου Με Βάση Την Εργονομία

Εργονομία  ονομάζουμε  την εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό επίπλων, μηχανών τεχνολογίας, μεθόδων και του περιβάλλοντος χώρου, σπιτιού και εργασίας. Η Εργονομία έχει ως βασική αρχή να θέτει  στο επίκεντρο του σχεδιασμού τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ανθρώπου-χρήστη, εδώ του εαυτού μας και της οικογενείας μας.

Τα αποτελέσματα μιας εργονομικής παρέμβασης στην ανακαίνιση υπνοδωματίου αφορούν τη μορφολογία επίπλων-αντικειμένων, την τεχνολογία που θα βάλουμε στη ζωή μας (π.χ. συναγερμός, τηλέφωνο στο υπνοδωμάτιο, τηλεόραση, ηχοσύστημα, καθρέπτες κ.λπ.), τις φυσικές παραμέτρους (π.χ. φωτισμός, θόρυβος) κ.λπ. Εννοείται πως όλα  αποσκοπούν στη  βελτίωση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας, της ευεξίας  του συνδυασμού άνθρωπος/οι  και μηχάνημα/τα.

Η διάταξη του χώρου πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μας διευκολύνει στην καθημερινή διαβίωση και συμβίωση με τα άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και να κινούμαστε άνετα μέσα στο υπνοδωμάτιο, τον προσωπικό μας χώρο.

Φανταστείτε πόσο προβληματικό και άβολο θα ήταν να μην μπορούμε να ανοίξουμε κάποιο φύλλο ντουλάπας ή ακόμα και μια πόρτα. Σίγουρα θα έχετε συναντήσει χώρους με τέτοιες δυσλειτουργίες.

Τελικά ίσως  να πρέπει  να συμβουλευτείτε  ειδικό για να σας καθοδηγήσει ως προς την αρμονικότερη διάταξη του χώρου, δηλαδή ως προς το πού θα τοποθετηθεί το κρεβάτι, τα κομοδίνα, η συρταριέρα, το μπουντουάρ κ.λπ. Εσείς θα το κρίνετε.

ΔΕΥΤΕΡΟ  ΒΗΜΑ :  Καθορισμός  στόχων  και  αναγκών

Ένα βασικό στοιχείο, κατά τη διαδικασία, το οποίο και πρέπει να προσέξουμε κατά την ανακαίνιση του υπνοδωματίου μας,  είναι να καθορίσουμε εγκαίρως τους στόχους μας, δηλαδή τι ακριβώς επιθυμούμε  να αλλάξουμε στην κρεβατοκάμαρά μας. Πιθανή αλλαγή-αγορά επίπλων; Ξήλωμα πατώματος; Περισσότερος φωτισμός; Ηχομόνωση; Μήπως κρίνουμε απαραίτητη τη μετακίνηση του υπνοδωματίου μας σε κάποιο άλλο μεγαλύτερο ή και μικρότερο δωμάτιο; …

Επιβάλλεται ακόμη να αποφασίσουμε αν ο χώρος  χρειάζεται καλύτερη θερμομόνωση, αν θα γκρεμίσουμε ή θα χτίσουμε  κάποιους τοίχους, αν θα κάνουμε αλλαγές ή βελτιώσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (συνήθως στις παλιές οικοδομές προσθέτουμε  πρίζες), αν θα βάψουμε ξανά το υπνοδωμάτιο (ενέργεια που συνήθως γίνεται μετά από τις προαναφερόμενες αλλαγές) κ.λπ.

Σε αυτό το βήμα, θα εντοπίσουμε και τις πραγματικές ανάγκες ή αλλαγές που χρειάζεται το δωμάτιό μας, δεδομένου ότι χρήματα συνήθως δεν περισσεύουν. Ίσως να πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να φαινόταν πολύ χρήσιμο να ζητήσουμε  και τη βοήθεια κάποιων ειδικών στις ανακαινίσεις ή και τις διακοσμήσεις.

ΤΡΙΤΟ  ΒΗΜΑ : Προϋπολογισμός  των  εργασιών  ανακαίνισης

Φυσικά, μια τέτοια κίνηση θα μας βοηθήσει να ορίσουμε  το ποσό χρημάτων  το οποίο μπορούμε να διαθέσουμε. Καλό είναι, αν δεν γνωρίζουμε τα προς διάθεση χρήματα, να μην ξεκινήσουμε  οποιαδήποτε διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο  από το να ξεκινήσουμε περιχαρείς και να μείνει μια ανακαίνιση στη μέση. Εδώ για το πιθανό κόστος ρωτάμε εξαρχής τους κατασκευαστές-τεχνίτες που έχουμε στο νου μας. Εννοείται πως κάποιος «απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει»…

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ : Οι ντουλάπες

Αδιαμφισβήτητα, οι ντουλάπες των υπνοδωματίων αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο σε μια μερική ανακαίνιση σπιτιού. Υπάρχουν εντοιχισμένες; Θα αλλάξουμε μόνο τις πόρτες τους; Θέλουμε περισσότερες; Θέλουμε ντουλάπι για φύλαξη χαλιών;…

Ο σχεδιασμός τους γίνεται μόνο από τους ειδικούς τεχνίτες ξυλουργούς και ο στόχος είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε χρήστη. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να φτιάξετε τη ντουλάπα σας με ειδικούς μηχανισμούς που υπάρχουν πλέον στην αγορά και οι οποίοι είναι πιο πρακτικοί. Χάρη σ’ αυτούς κερδίζουμε περισσότερους ελεύθερους χώρους αποθήκευσης. Όμως επιβάλλεται να έχουμε στο μυαλό μας πως μόνον κάποιος ειδικός, κάποιος εξειδικευμένος τεχνίτης, θα σχεδιάσει μια ντουλάπα σχετική με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νοικοκυριού μας. Άρα ψάχνουμε εγκαίρως και για τον κατάλληλο σχεδιαστή. Εννοείται πως όσοι εξ υμών διαθέτετε περισσότερο χώρο, μπορείτε να ζητήσετε από τον κατασκευαστή-τεχνίτη να σας δημιουργήσει μια ντουλάπα-δωμάτιο από αυτές που θαυμάζουμε σε κάποιες ταινίες…

ΠΕΜΠΤΟ  ΒΗΜΑ :  Τα κουφώματα

Μια μερική ανακαίνιση σπιτιού προσφέρει μια καλή ευκαιρία να αλλάξουμε ίσως κάποια παλαιότερα κουφώματα. Αφού αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε το υπνοδωμάτιό μας, καλό είναι, και εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν,  να αλλάξουμε και τα κουφώματα με νεότερα, πιο σύγχρονα που μας προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, περιορίζουν τις θερμικές απώλειες και  παρέχουν και καλύτερη ηχομόνωση, ειδικά για διαμερίσματα χαμηλών ορόφων πολυκατοικίας. Εννοείται πως η  ποιότητα των κουφωμάτων είναι πολύ σημαντική για ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία. Για τα κουφώματα, όμως, αναφερόμαστε σε άλλο άρθρο μας που θα θέλαμε να διαβάσετε.   

ΕΚΤΟ  ΒΗΜΑ :  Φωτισμός  και  Ελαιοχρωματισμός

Οι δυο αυτές παράμετροι βρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους ως προς τη διαμόρφωση και ανακαίνιση ενός υπνοδωματίου, αλλά και κάθε δωματίου. Επιβάλλεται να δώσουμε βάρος στους συνδυασμούς χρωμάτων ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο, καλαίσθητο και σύγχρονο αποτέλεσμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το χρώμα που θα διαλέξουμε για τους τοίχους. Σε ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο μπορείς να βάλουμε και πιο σκούρο χρώμα. Σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο το σκούρο χρώμα ίσως να μικρύνει επιπλέον τον χώρο. Ακόμη, ένα σκούρο χρώμα αλλάζει δυσκολότερα στο μέλλον.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η επιλογή της ταπετσαρίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ανάγκη όλοι οι τοίχοι να έχουν το ίδιο χρώμα ή την ίδια ταπετσαρία. Μία μοντέρνα λύση είναι να βάψουμε κάθε τοίχο με διαφορετικό χρώμα, της ίδιας όμως χρωματικής παλέτας. Είναι θέμα αισθητικής.

ΕΒΔΟΜΟ  ΒΗΜΑ :  Διακόσμηση  – Σωστά  έπιπλα  και  αποθηκευτικοί  χώροι

Ο χώρος του υπνοδωματίου πρέπει να σε εκφράζει και να έχει την δική σου προσωπική σφραγίδα.

Πρώτο και βασικό βήμα για την διακόσμησή του είναι να κρίνουμε τον χώρο που έχουμε. Εάν μιλάμε για ένα ευρύχωρο δωμάτιο, τότε τα πράγματα είναι σίγουρα  πιο εύκολα. Έχουμε τη δυνατότητα  να προσθέσουμε  όσα έπιπλα επιθυμούμε χωρίς να «πήξει» ο χώρος. Από την άλλη ίσως μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο μινιμαλιστικό στυλ και να εντάξουμε λιγότερα αλλά χρήσιμα έπιπλα.

Όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι το υπνοδωμάτιό μας, το σημαντικότερο έπιπλο είναι το κρεβάτι. Το καλύτερο που έχουμε  να κάνουμε είναι να επενδύσουμε σε ένα καλό στρώμα για να εξασφαλίσουμε άνετο και ξεκούραστο ύπνο. Επίσης, το κρεβάτι αποτελεί και διακοσμητικό στοιχείο, αφού επάνω του μπορούμε να ρίξουμε πολλά μικρά μαξιλαράκια ή να δώσουμε  «χρώμα»  επιλέγοντας λευκά είδη με χρώματα ή εντυπωσιακά μοτίβα. Είναι και εδώ θέμα αισθητικής.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε τη διακόσμηση του υπνοδωματίου μας. Εκτός από τον καθρέπτη που δεν λείπει ποτέ, μπορούμε να  κρεμάσουμε φωτογραφίες ή κάδρα στους τοίχους, να βάλουμε κάποιο φυτό κατάλληλο για εσωτερικό χώρο…

Ανακαίση Υπνοδωματίου Από Την Easy Reno

 Εν κατακλείδι, πρέπει να αναζητήσουμε, εφόσον το επιθυμούμε, τα κατάλληλα έπιπλα για το υπνοδωμάτιό μας, είτε όλα, είτε μέρος τους. Πρέπει να εναρμονίζονται με τα χαρακτηριστικά του δωματίου, όπως για  παράδειγμα, το μέγεθος του κρεβατιού, των κομοδίνων, της συρταριέρας, των ραφιών, ίσως του μπουντουάρ… Πάντως πρέπει να φροντίσουμε ώστε  όλα τα έπιπλα πρέπει να έχουν τις σωστές διαστάσεις. Αν αγοράσουμε κρεβάτι, καλό είναι να προτιμήσουμε αυτό που έχει αποθηκευτικό χώρο. Μπορεί να κοστίζει λίγο ακριβότερα, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουμε πως άξιζε η  επένδυση.

Για ένα μικρό  υπνοδωμάτιο, στρεφόμαστε στις ειδικές κατασκευές για να προσθέσουμε επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το υπερυψωμένο κρεβάτι, οι βιβλιοθήκες ή τα γραφεία που γίνονται κρεβάτι, το κρεβάτι που μαζεύεται στον τοίχο μετατρεπόμενο σε σκρίνιο κ.λπ.

Πιστεύουμε πλέον, και με βάση τα επτά προαναφερόμενα βήματα, πως είστε πανέτοιμοι να υλοποιήσετε την ανακαίνιση του υπνοδωματίου σας, ώστε αναζωογονημένοι να αλλάξετε την καθημερινότητά  σας!

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες