Home Renovation Redefined

Ανακαίνιση Ταράτσας: Τι Να Λάβω Υπόψη

Table of Contents

Η ανακαίνιση ταράτσας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση χωρίς την καθοδήγηση ειδικών. Ελάτε σε επαφή με την Easy Reno σήμερα κιόλας.

ανακαίνιση ταράτσας

Ανακαίνιση Ταράτσας Του Σπιτιού Μου

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου σ’ αυτή τη διαδικασία

Μήπως έχετε στο σπίτι σας μια διαθέσιμη ταράτσα και ψάχνετε έναν τρόπο να την αξιοποιήσετε; Πώς σας φαίνεται η ιδέα να βγαίνετε για καφέ το λυκαυγές ή για ποτό το ηλιοβασίλεμα στην ταράτσα του σπιτιού σας; Ονειρικό θα έλεγαν κάποιοι.

Πώς όμως θα «στήσετε» μια τέτοια υπέροχη κατάσταση και παράλληλα θα κάνετε την καλύτερη δυνατή ανακαίνιση ταράτσας; Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν πανέμορφο και λειτουργικό χώρο στην ταράτσα! Όπως θα δείτε παρακάτω, μια τέτοια προσέγγιση κατά την ανακαίνιση σπιτιού θα αποβεί χρήσιμη από πολλές απόψεις. Υπάρχει ακόμα και η ιδέα της δημιουργίας περιβολιού στην ταράτσα, όπου κάποιοι φυτεύουν και καλλιεργούν τα δικά τους, χωρίς λιπάσματα, ζαρζαβατικά και λαχανικά. Δεν θα ασχοληθούμε, όμως, σήμερα με αυτό.

Ανακαίνιση Ταράτσας με Σωστό Τρόπο

Εννιά συμβουλές για την αξιοποίηση της ταράτσας σας

1.       Προσδιορίστε το χρηματικό ποσό 

Το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για ανακαίνιση ταράτσας είναι σημαντικό. Πρέπει να το προσδιορίσετε και στη συνέχεια να κάνετε έρευνα αγοράς αναζητώντας  προσφορές ανάλογα με το ύψος του.

2.       Συμβουλευτείτε  εξειδικευμένους τεχνίτες                                                                                                     

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως μια τέτοια χρήσιμη κίνηση θα σας γλιτώσει στην πορεία από πολλές δυσάρεστες εξελίξεις. Αναζητήστε τους κατάλληλους τεχνίτες. Αυτοί θα σας συμβουλέψουν, θα σας δώσουν ιδέες, αλλά και θα αναλάβουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης ανακαίνισης σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Επίσης, θα σας ενημερώσουν αν κάποια από τις επιδιωκόμενες εργασίες απαιτεί άδεια από την πολεοδομία. Ίσως να μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία αδειοδότησης.

3.       Μόνωση ταράτσας 

Καταρχάς, για να φτιάξετε έναν όμορφο χώρο στην ταράτσα σας πρέπει να προχωρήσετε στη μόνωσή της. Ενδεχομένως, να ήταν κάτι που θέλατε καιρό να κάνετε, αλλά το αναβάλατε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η μόνωση της ταράτσας, όχι μόνο θα θέσει τις σωστές και κατάλληλες βάσεις για να φτιάξετε έναν όμορφο «κήπο» στην ταράτσα σας, αλλά θα προσφέρει και στο σπίτι σας προστασία με τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας.

4.       Επιλογή δαπέδου ταράτσας 

Δεν ξεχνάμε ότι οι εξωτερικοί χώροι έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και ιδιαίτερες ανάγκες. Προσέχουμε λοιπόν την αντοχή των δαπέδων στην καταπόνηση, την αντοχή στα καιρικά φαινόμενα γιατί τα υλικά που απορροφούν εύκολα υγρασία, σαπίζουν, ή καταστρέφεται η όψη τους, λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη μας την αντιολισθηρότητα για λόγους ασφαλείας. Παραμονεύει κίνδυνος ατυχημάτων, ιδίως κάθε φορά που βρέχει. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη μας τις διαστάσεις και την αισθητική. Δεν πρόκειται για εργασία που κάνουμε συχνά. Ως προς την τιμή, μην επιλέξεις τον προμηθευτή ή  κατασκευαστή που προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, αλλά εκείνον που προσφέρει κάποια εγγύηση ή πιστοποίηση για την ποιότητα των δαπέδων.

Το δάπεδο που θα επιλέξετε για την ταράτσα σας είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν κάποιες επιλογές στην αγορά που μπορείτε να διαλέξετε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το προϋπολογισμό σας. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:                                    

Deck:  Επιλέγεται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα σε ανακαίνιση ταράτσας. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και το υλικό ανθεκτικό. Τα δάπεδα για ταράτσες τύπου decks, κατασκευάζονται από εξωτική ξυλεία με μεγάλη αντοχή. Στην αγορά, αναφέρονται και ως πλακάκια decks, ή και σανίδες, ενώ οι τιμές τους δεν είναι πολύ υψηλές, αν συγκριθούν με άλλα φυσικά υλικά, όπως η πέτρα. Για τη σωστή συντήρηση και φροντίδα τους, ζήτησε συμβουλές από τον τεχνικό που θα τα τοποθετήσει. Με την επένδυση αυτή η αισθητική της ταράτσας σας θα ανέβει σε άλλο επίπεδο. Θα γίνει φανταστική!

Εξωτερικά δάπεδα με φυσική/ τεχνητή πέτρα: Ξεχωρίζουν για την πολυτελή εμφάνισή τους και την ιδιαιτερότητά τους. Με την πέτρα η ταράτσα μας μπορεί να γίνει και πολύ παραδοσιακή, ανάλογα με το τι είδους πέτρες επιλέγονται και πώς τοποθετούνται στο χώρο. Οι φυσικές πέτρες έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στα δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Είναι πάντα δημοφιλείς και να ανήκουν στατιστικά στις πρώτες  επιλογές. Ωστόσο, έχουν αρκετά μεγάλο κόστος γι’αυτό και πολλοί επιλέγουν τις τεχνητές πέτρες. Οι τεχνητές πλάκες φτιάχνονται από διάφορα υλικά και οι τιμές αγοράς τους είναι πιο χαμηλές.   

Πλακάκι: Μια όμορφη, κλασική και ασφαλής επιλογή. Αποτελεί οικονομική λύση. Υπάρχουν πλακάκια σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων κεραμικά, γρανιτοπλακάκια, πλακάκια από σκυρόδεμα κ.λπ. Χάρη σε αυτά, θα μπορέσεις να τοποθετήσεις πατώματα εξωτερικού χώρου.  

Τα δάπεδα  με πατητή τσιμεντοκονία:  Ανθεκτικότατα, δε χαράζονται εύκολα και δεν είναι ολισθηρά. Με το κατάλληλο υπόστρωμα, το δάπεδο αυτό θα αντέξει για πολλά χρόνια στην ταράτσα σου.  

Τεχνητό γρασίδι: Εναλλακτική επιλογή με πιο σύγχρονο ύφος που παραπέμπει στη Φύση. Πρόκειται για ακόμα πιο οικονομική και γρήγορη λύση.

5.       Δημιουργία στέγης – σκίαστρου

Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να λείπει από την κατασκευή μας είναι ένα γερό ως προς την κακοκαιρία και ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες π.χ. αδιάβροχο  σκίαστρο. Θα είναι πέργκολα; Τέντα; Καλαμωτή; Ειδικές κουρτίνες παραλλαγής; Ειδικά στην πατρίδα μας, οι μέρες ηλιοφάνειας είναι πολλές. Τελευταία, μάλιστα, παρατηρούνται νεροποντές ή και χιονοπτώσεις, λόγω κλιματικής αλλαγής. Επομένως, απαιτείται σίγουρα η κατασκευή κάποιας προστατευτικής «στέγης-σκιάστρου» παράλληλα με τη γενικότερη ανακαίνιση ταράτσας. Η πιο αξιόπιστη λύση, ως προς την ανθεκτικότητα, την αντοχή, αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι οι πέργκολες.

Υπάρχουν ξύλινες αλλά και μεταλλικές κυρίως από αλουμίνιο. Αποτελούν και την καλύτερη επιλογή ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής. Είναι απολύτως ανθεκτικές σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τοποθετούνται εύκολα, ακόμα και από σένα, εάν «πιάνει το χέρι σου». Υλικά ξύλα, στηρίγματα, αλλά και συμβουλές υπάρχουν στα μεγάλα καταστήματα εργαλείων και άλλων ειδών. Με τη συγκεκριμένη κίνηση κατά την  ανακαίνιση σπιτιού, η συνολική αισθητική της μονοκατοικίας σας, ή της ταράτσας πολυκατοικίας, θα αναβαθμιστεί. Εννοείται πως σε πολυκατοικία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη, αλλά και η οικονομική συνεισφορά, των ιδιοκτητών.

6.       Φυτά και δέντρα σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες                                                                               

Γεμίστε την ταράτσα σας με καλαίσθητα πιθάρια,  ζαρντινιέρες ή γλάστρες με δέντρα μικρά ή και μεγάλα, και φυτέψτε λουλούδια παντού. Αυτά μπορούν να είναι από όποιο υλικό επιθυμείτε και το οποίο ταιριάζει με το χώρο και το γούστο σας. Στο εμπόριο υπάρχουν ξύλινες, κεραμικές, πλαστικές, γύψινες, τσιμεντένιες κ.λπ. Το τσιμέντο όμως προσθέτει βάρος στο δώμα του σπιτιού σας, οπότε θα συνιστούσαμε τις άλλες λύσεις.  Έτσι η ταράτσα σας θα μεταμορφωθεί σε καταπράσινο κήπο, μια μικρή όαση πρασίνου και λουλουδιών προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης. Θα νομίζεις πως βρίσκεσαι στην εξοχή. Εξάλλου τα φυτά απορροφούν  ήλιο και νερό και φυσικά βοηθούν  το φυσικό περιβάλλον.

7.       Τοποθέτηση  μπάρμπεκιου ή εξωτερικού μπαρ                                                                                             

Πρόκειται για ιδέα που αναβαθμίζει τρομερά την αισθητική της ταράτσας σας. Μπορείτε να τα χτίσετε ή να τα αγοράσετε έτοιμα, αφού υπάρχουν καλόγουστα προϊόντα στην αγορά. Έτσι θα περνάτε στον συγκεκριμένο όμορφο και ιδανικό χώρο υπέροχες στιγμές με τους φίλους σας. Η ικανοποίηση, η αναψυχή και η απόλαυσή σας θα κορυφωθεί. Οι φίλοι σας θα σας μακαρίζουν…

8.       Επιλογή  επίπλων εξωτερικού χώρου 

Εξυπακούεται, βέβαια, πως θα εξοπλίσετε το χώρο με τα κατάλληλα έπιπλα. Είναι αυτά που λέμε και «έπιπλα βεράντας». Επιλέξτε καλόγουστα προϊόντα,  συνδυάζοντας ποιότητα και τιμή. Ό, τι πληρώσεις παίρνεις. Επομένως και εδώ χρειάζεται έρευνα αγοράς. Υπάρχει στο εμπόριο τεράστια γκάμα από, καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες, μαξιλάρες, κούνιες κ.λπ. για όλα τα βαλάντια αλλά και γούστα. Τέτοια είδη πωλούνται ακόμα και σε μεγάλα Σούπερ-Μάρκετ και αλυσίδες με είδη σπιτιού.

9.       Περίφραξη – Ασφάλεια 

Τέλος, εννοείται πως καλό θα ήταν, τόσο για να μην παραβιάζεται η  ιδιωτικότητά σας, αλλά και για τη γενικότερη προστασία ( παιδιών, αντικειμένων, σπιτιού κ.λπ.), να φροντίσετε να δημιουργήσετε μια υποτυπώδη αλλά αξιόπιστη περίφραξη καθώς κάνετε ανακαίνιση ταράτσας. Μπορείτε να επιλέξετε τη δημιουργία «φράκτη» με φυσικά υλικά, όπως καλαμωτές, μπαμπού, ξύλινα πλέγματα ή  γλάστρες με ψηλά φυτά ή δέντρα.

Άρτια Ανακαίνιση Ταράτσας – Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, μια ανακαίνιση ταράτσας, με βάση  βεβαίως  τις συμβουλές της Easy Reno,  θα σας ανανεώσει και θα σας προσφέρει άφθονες  στιγμές χαλάρωσης που σίγουρα έχετε ανάγκη. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι αναβαθμίζουμε την αξία του ακινήτου μας. Αναμφισβήτητα, θα αποτελέσει το εκτός από το «ησυχαστήριό» σας και έναν ιδανικό χώρο για ανοιξιάτικες και  καλοκαιρινές μαζώξεις και events, ακόμα και πάρτυ. Μετατρέπεται άνετα σε πίστα χορού, παιδότοπο κ.λπ. Η οικογένειά σας, οι φίλοι σας, αλλά και οι φίλοι των παιδιών σας,  θα  ενθουσιαστούν!…

       

Δωρεάν Εκτίμηση Κόστους

Η ομάδα της EasyReno σας προτείνει τα καλύτερα πακέτα για την ανακαίνιση του σπιτιού σας για ένα σπίτι όπως το ονειρεύεστε.

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες