ανακαινιση

Άδειες

Σε μία ανακαίνιση υπάρχουν γραφειοκρατικές εργασίες και διαδικασίες όπως οι άδειες. Η EasyReno αναλαμβάνει για εσάς και αυτό το κομμάτι, της λήψης αδειών, μέσα στην τιμή της προσφοράς που θα λάβετε. 

Χρειάζομαι άδεια για να κάνω ανακαίνιση στο χώρο μου;

Οι άδειες είναι δύο ειδών, εκδίδονται από την Πολεοδομία και η καθεμία εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Η πρώτη είναι η οικοδομική άδεια, η οποία στην ουσία χρειάζεται για αλλαγές και επέμβαση κυρίως στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου (χρήση σκαλωσιάς, κατεδάφιση) και εκδίδεται για έργα μεγαλύτερα των 25.000 Ευρώ και η μικρής κλίμακας που καλύπτει ανακατασκευές στον εσωτερικό κυρίως χώρο σας. 

Εργασίες όπως το βάψιμο των εσωτερικών / εξωτερικών τοίχων ενός διαμερίσματος ή την εφαρμογή μίας μικρής πέργκολας, επισκευές σε σωληνώσεις, αλλαγές σε κουφώματα κλπ δε χρήζουν καμίας άδειας, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που μπορεί να αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή ή το κτίριο, τα οποία γνωρίζουν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί μας. 

Για να δούμε αναλυτικότερα τις δύο άδειες:

Οικοδομική άδεια

Πρόκειται για μια διοικητική πράξη, η οποία επιτρέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε οικόπεδο ή γήπεδο, όπως προβλέπονται στις μελέτες που την συνοδεύουν, δεδομένου ότι είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις. Οικοδομική άδεια, απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στο Άρθρο 4 παρ.1 Ν.4067/2012.

Στην έννοια των οικοδομικών εργασιών για ανέγερση νέας οικοδομής ή προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή, περιλαμβάνονται και όλες οι εργασίες που καθιστούν το κτίριο άρτιο λειτουργικά, όπως οι εργασίες για την κατασκευή περιτοιχίσεων, ή περιφράξεων, βόθρων, υπογείων δεξαμενών νερού, πισίνας, εκσκαφών, επιχώσεων, κοπής δένδρων, ανέγερση κτιρίου, προσθήκη οικήματος, ή επισκευή του υπάρχοντος, κατεδάφιση του ακινήτου και αλλαγή χρήσης του ακινήτου για παράδειγμα από οικία σε επαγγελματική στέγη, όπως και το αντίστροφο.

Στα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται για την έκδοσή της είναι μεταξύ άλλων τα αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων, η αρχιτεκτονική μελέτη και η στατική μελέτη του κτιρίου.

Άδεια μικρής κλίμακας

Ως εργασίες μικρής κλίμακας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ν.4076/2012 (ΦΕΚ 79Α) ΝΟΚ όπως ισχύει, καθορίζονται εργασίες που απαιτούν τη χρήση σκαλωσιάς, που μεταβάλλουν την εσωτερική διαρρύθμιση (γκρέμισμα τοίχων), κατασκευή στεγάσματος / ανελκυστήρα / δώματος, εργασίες εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης / τζακιού, περίφραξης σπιτιού, τοποθέτησης ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ.

Η άδεια μικρής κλίμακας δεν μπορεί να εκδοθεί όταν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίριο. Εάν υπάρχουν θα πρέπει να έχουν νομιμοποιηθεί πριν την κατάθεση του φακέλου στην πολεοδομία. Επιπλέον, άδεια μικρής κλίμακας μπορεί να εκδοθεί για κτίρια τα οποία έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης.

Γίνεται κατανοητό μέχρι εδώ ότι ο / η Πολιτικός μηχανικός είναι ένας απαραίτητος σύμβουλος και μαζί με τον / την αρχιτέκτονα είναι αυτοί που θα διεξάγουν όλες τις απαραίτητες και προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε όταν φτάσει ο φάκελος του ακινήτου σας στην πολεοδομία να λάβει και την απαραίτητη άδεια , εάν αυτή χρειάζεται, για τις εργασίες που θα λάβουν χώρα στη συνέχεια. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος παρατυπιών και νομικών διώξεων εις βάρος σας και το έργο δύναται να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, πρόστιμα και καθυστερήσεις.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εξαρτάται από την ανακαίνιση που κάνετε στο σπίτι σας, δηλαδή αν πρόκειται για ανακαίνιση που απαιτεί χρήση σκαλωσιάς, κατασκευή έξτρα χώρου, τοποθέτηση πέργκολας ή ημιυπαίθριου χώρου άνω των 50 τμ. κτλ, τότε χρειάζεται άδεια. Οι άδειες εκδίδονται από την πολεοδομία και τις αναλάμβάνει η ομάδα των μηχανικών της EasyReno.

Αν η πέργκολα είναι άνω των 50 τ.μ. και είναι κλειστή από τις πλαϊνές πλευρές, τότε χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας που εκδίδει η Πολεοδομία και που αναλαμβάνει ο μηχανικός της EasyReno. Ωστόσο, για μία απλή πέργκολα στον κήπο ή στη βεράντα σας, το πιο συχνό είναι να μη χρειαστεί άδεια. 

Ναι. Οι άδειες εκδίδονται για συγκεκριμένες εργασίες όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ, ειδάλλως όσες εργασίες γίνουν εκτός αδειών θεωρούνται αυθαίρετες. Ακόμα, όλες οι ανακαινίσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 25,000€ πρέπει απαραίτητα να έχουν άδεια. 

Όχι. Οι άδειες εκδίδονται αφού έχουν μαζευτεί διάφορα δικαιολογητικά που χρειάζονται και σε αυτά περιλαμβάνονται ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά σχέδια που μπορεί να ετοιμάσει μόνο ένας μηχανικός. Οι έμπειροι μηχανικοί της EasyReno μπορούν να σας καθοδηγήσουν για να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά της άδειας ή να την αναλάβουν εξ ολοκλήρου.

Ναι. Όμως ανάλογα με το είδος της άδειας που εκδίδεται (οικοδομική ή μικρής κλίμακας), διαμορφώνεται αντίστοιχα και το κόστος. Στην περίπτωση της οικοδομικής άδειας, το κόστος ορίζεται από το κράτος ανά τετραγωνικό μέτρο συν την επίβλεψη του μηχανικού. Στην περίπτωση της άδειας μικρής κλίμακας, το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με την εργασία που πρόκειται να γίνει. 

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ

Η EasyReno αναλαμβάνει άμεσα και τάχιστα για εσάς εξ’ ολοκλήρου τη μελέτη και αδειοληψία, εφόσον χρειάζεται, χωρίς δική σας επιπλέον επιβάρυνση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε το ραντεβού σας και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. 

Δωρεάν Προσφορά

Μάθε πόσο θα κοστίσει το νέο σου project σε λιγότερο από 2 εργάσιμες ημέρες